Bolyhos és Foltos, angol nevükön Fluffy és Spot opyan robotkutyák , amelyek ézerszkennerek, öt nagyfelbontású kamera és számos egyéb érzékelő segítségével térképezik fel a gyár minden szegletét. Az így készült háromdimenziós letérképezés segítségével a gyárban dolgozók munkáját segítik.

Fluffy és Spot milliókat spórolnak a Fordnak

A robotkutyák fáradhatatlan munkájának köszönhetően a Ford mérnökei könnyebben számon tudják tartani a gépek és a gyártósor állapotát, gyorsabban történik meg a felszerelés cseréje, ez pedig több autó gyártását teszi lehetővé rövidebb idő alatt.

„Az évek során sokat változott a gyár, a legtöbb módosításról azonban sajnos nincs írásos dokumentációnk. A robotok alkalmazásával költséghatékonyan térképezhetjük fel a gyárat, feljegyezve a folyamatos változásokat, így könnyebben állíthatunk fel újabb hatékonyabb technikai megoldásokat” – mondta Mark Goderis, a Ford digitális technikai vezetője.

A folyamatos munkavégzésnek csak az akksi szab határt

robotkutyák
(Fotó: Ford)

A Fordnak több okból is megéri Fluffy és Spot alkalmazása. A háromdimenziós modellek hagyományos, emberi úton történi frissítése uyanis lassú és költséges munka. A robotkutyák előtt a gyárban manuálisan egy lézerszekennerrel fotózták be a gyár különböző pontjait. Ezzel a módszerrel egy gyárnak a leképezése két hétig tartott, a kutyák alkalmazásával ez az idő a felére csökkent, arról nem is beszélve, hogy az emberi munka jóval költségesebb. A Ford számításai szerint a robotkutyák gyáranként 300 ezer dollárt, vagyis több mint 90 millió forintot spórolnak a költségvetésnek. A robotokat egyelőre csak a michigani gyárban alkalmazzák, de a Ford idővel az összesben szeretné alkalmazni a gépeket.

További előny, hogy a robotokat olyan helyeken is lehet alkalmazni, ahol embereket nem. Egy gyárban ugyanis számos veszélyes terület van, de a kutyák akár itt is dolgozhatnak. A távirányítóval működtetett robotkutyák munkavégzésének pedig csak az akksicsere szabhat határt. A négylábú munkatársak egyenként 30 kilósak, és egy töltéssel 2 órát bírnak.

A Ford gyáraiban robotoló robotkutyákat a Boston Dynamics fejlesztette ki. A főként robottechnológiával foglalkozó cég a neves Massachusetts Technológiai Intézetből (MIT) vált ki, amit ma már a robotika úttörőjeként tartanak számon.

A Ford nem az egyedüli autógyártó, amely a robotokban és robotikában látja a jövőt, a Toyota például már sajátot is fejlesztett. A mesterséges intelligencia és a robotika területét érintő fejlesztések terén is vezetőnek számító Toyota 2017-ben mutatta be humanoid robotját.

Forrás: Autoblog

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •