Oké, de hogy jön a képbe O.J. Simpson?

Az autó mindig is kedvelt modell volt, főleg Amerikában, azonban 1994-ben egyenesen legendássá vált, köszönhetően az egykori NFL-játékosból filmsztárrá avanzsált O.J. Simpsonnak.

o.j. simpson
(Fotó: Wikipédia)

A történet 1994. június 12-én kezdődött, amikor a Los Angeles-i rendőrség holtan találta Simpson volt feleségét, Nichole Brown Simpsont és annak új barátját, Ron Goldmant. O.J. Simpson azonnal az ügy elsőszámú gyanúsítottja lett, ám a sztár többszöri felszólításra, és napokkal az eset után sem volt hajlandó önszántából megjelenni a rendőrségen. Megelégelve a macska-egér játékot, a Los Angeles-i rendőrség június 17-én letartóztatási parancsot adott ki O.J. Simpson ellen. Amikor a hatóságok megjelentek a sztár házánál, Simpsonnak és az ő 1993-as fehér Ford Broncójának azonban már csak hűlt helyét találták. O.J. Simpson hivatalosan is szökevénnyé lett nyilvánítva. Ami ezután következett, az ma már az amerikai televíziózás egyik meghatározó eseményének számít.

Autós üldözés slow-módban

oj simpson fehér ford bronco
A hírhedté vált fehér Ford Bronco benne O.J. Simpsonnal, háttérben az őt üldöző rendőrség (Fotó: Allen J. Schaben/Los Angeles Times)

A fehér Broncót nagy erőkkel, helikoptereket bevetve kezdték el keresni a közeli autópályán. Miután megtalálták, és nyilvánvalóvá vált, hogy az autó vezetőjének nem áll szándékában megállni, elkezdődött a világ leglassabb, kb. 50 km/órás autós üldözése. Egy ponton több mint 20 szirénázó rendőrautó és további 9 helikopter követte a szökésben lévő O.J. Simpsont. A legnagyobb amerikai tévécsatornák megszakították adásukat, hogy élőben közvetítsék a fehér Bronco, benne pedig a felfegyverkezett Simpson üldözését. A több mint két órán keresztül tartó lassú hajszát 95 millió amerikai nézte élőben, ezzel pedig a televíziózás történetének egyik legnézettebb sugárzása lett.

A híres tárgyalás előtt O.J. Simpson ügyvédjei elintézték, hogy sem az autós üldözésről készült felvételeket, sem a Broncóban talált tárgyakat (8000 dollár készpénz, váltóruha, egy töltött 357-es Magnum, útlevél, illetve egy-egy műszakáll és műbajusz) ne használják fel bizonyítékként a tárgyalás során. Így azokat az esküdtszéknek sem mutatták be. Sokak szerint ezek hiánya vezettet végül ahhoz, hogy Simposont felmentették a kettős gyilkosság vádja alól.

Új Bronco: Európa 0, Magyarország 1

Világszerte sokan örültek a Bronco visszatértének, azonban nem sokkal a hivatalos bejelentés után érkezett a feketeleves: a típus hivatalosan nem jelenik meg Európában. Azóta szerencsére kiderült, hogy ez így nem teljesen igaz, ugyanis ha Európa többi részén nem is, de Magyarországon már biztosan kapható lesz az új Bronco, miután az egyik hazai Ford-kereskedés bejelentette, hogy elhozza a típust Magyarországra, írja a HVG.hu.

Forrás: Car and Driver, HVG.hu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2