world press photo 2021 nemzeti múzeum kiállítás
Érdeklődők a World Press Photo 2021-es kiállításának megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban (Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Megnyílt a World Press Photo (WPP) kiállítás csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol 151 sajtófotót láthat idén a közönség. Az év sajtófotója, mi más is lehetne, mint a koronavírus-járvány egy megható és egyben szívfacsaró pillanata, mutatjuk! Ez is érdekelhet: Ha lakásfelújításon gondolkozol, a S/ALON Budapest kiállításon a helyed

Az év sajtófotója a betegét ölelő ápolónő lett

Ahogy minden évben, a sajtófotó kiállítás felvételeit idén is nemzetközi zsűri válogatta. A győztes képek 130 ország 4315 fotóriporterének 74.470 fotójából kerültek ki. A World Press Photo kiállítása három fő tematika köré csoportosul, ezeken belül különböző kategóriákban – általános hírek, környezet, természet, portrék és sport – láthatók a képek, mondta Martha Echevarria, a World Press Photo kurátora. Az egyik legfontosabb téma idén a Covid-19 okozta válság volt, amely mindegyik kategóriában megjelent: a sportban, a környezet és természet bemutatásában. Nagy számban láthatók a kiállításon a társadalmi tüntetések és az évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapó éghajlati válság is.

az év sajtófotója
Rosa Luzia Lunardit (85) átöleli Adriana Silva da Costa Souza ápolónő a Viva Bem idősek otthonában, São Paulóban, Brazíliában (Fotó: Mads Nissen/Politiken/Panos Pictures)

Hagyományosan egy kísérő kiállítás is kapcsolódik a nemzetközi tárlathoz, idén a Szebeni Műhely Lát-lelet című jubileumi tárlatán tizenöt magyar fotóművész mutatkozik be saját témában készített fotókkal. A World Press Photo a negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon 2021. szeptember 24-től október 31-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Néhány ízelítő kép az idei sajtófotó kiállításból:

A World Press Photo 1955 óta évente rendezi meg világ legnagyobb és legnívósabb sajtófotó-pályázatát. Ennek célja a professzionális sajtófotózás támogatása egy széles nemzetközi skálán, hogy serkentse a fotóriporteri munka fejlődését, elősegítse a tudás terjesztését. A díjak átadásával azonban még nem ér véget az esemény. A nyertes képek ugyanis egy világ körüli kiállításon vesznek részt, a kiválasztott fotók 40 országba jutnak el. 2020 legjobb sajtófotóit itt találod: Megnyílt a World Press Photo 2020 kiállítás – Magyar fődíjas is van!

Ezeket se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •