esther horvath fotós word press photo 2020
Idén is van magyar díjazott, Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat. (Fotó: wordpressphoto.org)

A World Press Photo harmadik alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban. A gyakran megrázó pályaműveket bemutató tárlatot idén több kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim és a Next-Image Mobilfotó című kiállításot is megtekinthetik.

World Press Photo 2020

Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre. A kiállítás és a digital storytelling filmek fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról, olyan történeteket vonultatnak fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt. A látogatók az évről évre megrendezett kiállításon olyan eseményeket ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel.

world press photo 2020
Yasuyoshi Chiba “Egyenes hang” című fotója nyerte el idén a World Press Photo Az év fotója díját. A képen látható fiatal férfi tiltakozásból verset szaval a szudáni Khartoumban.(Fotó: wordpressphoto.org)

A benevezett képekről a fotózás neves szakembereiből álló zsűri dönt, amely minden évben új tagokból áll. A zsűritagok függetlenek a World Press Photo Foundationtól, és kizárólag a zsűri választhatja ki a díjra méltó fotókat. Az elbírálás szempontjai a pontos, tisztességes és magával ragadó mondanivaló a világról. Minden versenyző elfogadja az etikai kódexet, és minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk benne, a fotós valóban szemtanúja volt a jelenetnek.

A versenyben idén is van magyar díjazott: Esther Horvath a környezet kategóriában kapott első díjat (lásd: kezdőkép).

Világszerte négymillió látogatót vonz

A kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73 996 fotóból válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt. A világszerte 120 városban bemutatott válogatás Magyarországon 2020. szeptember 24-től október 25-ig tekinthető meg.

Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként. Védi a sajtófotózás elengedhetetlen feltételeit: a szólásszabadságot, az információszabadságot és a sajtószabadságot.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •