Wartburg 311
(fotó: wikimedia)

A szocializmus egyik legkedveltebb autóját, a Wartburg modelleket 1991-ben gyártották utoljára. Abban ez évben sajnos, vagy nem sajnos, de örökre elköszönt a családok kedvenc járműve. A mostani több, mint negyed évszázados évforduló előtt tisztelgünk a márka legnépszerűbb típusaival.

A család kedvenc autója, a Wartburg

Már önmagában a 30 év is soknak tűnhet, de ha tudni akarjuk, mikor kezdődött a Wartburg sikertörténete, ennél még régebbre kell visszanyúlnunk. Az országokon átívelő siker ugyanis a 19. században vette kezdetét. 1898-ban az Eisenachi Autógyár, az Automobilwerk Eisenach elnevezte autómodelljét Wartburgnak. A szabad fordításban őrvárat jelentő típus legkedveltebb darabjai a 311/312-es széria volt, melyből több, mint negyedmillió példány született. A gyűjtők ezekért a darabokért a mai napig megvesznek.

Wartburg 312
Egy jobb állapotban lévő 312-es modell, ma akár felbecsülhetetlen értéket is képviselhet (fotó: wikimedia)
Wartburg 311
Lenyűgöző külseje, még lenyűgözőbb belsőt takar (fotó: filckr/jim killock)

Az itthoni abszolút győztes

Hazánkban a legnagyobb népszerűségnek az elsőkerék-meghajtású 900, valamint 991 köbcentis modell örvendett. Ezek a modellek leginkább az ’50-es évek derekán hódítottak, szinte azonnal a családok hű társaivá váltak. A nagy népszerűség ellenére, közel tíz évvel később azonban egy újabb klasszikus vette át a családi jármű piacon a vezető szerepet. Ez nem volt más, mint a kifejezetten nagy csomagtartós kockamodell, amelyet egészen 1989-ig élvezhettek a magyarországi tulajdonosok. A 353-as modell névre keresztelt típus kombi és szedán változatban volt elérhető. 993 köbcentis, kétütemű motorjával 134 km/órás végsebességre volt képes. Ha pedig ez sem lett volna elég meggyőző, elérhető volt kombi, szedán és kétajtós pick-up változatban is.

Wartburg 353
A hazai nagy kedvencből néha még most is elcsíphetünk egyet az utakon (fotó: wikimedia)

Nézegess további képeket a méltán népszerű márkáról a galériánkban: 

További oldtimer autókról készült cikkeink is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •