családi autó és gyerekek
Fotó: Freepik.com/senivpetro

Ha fiatal vagy, még nem foglalkozol vele, ha idősebb, már csak nevetsz rajta. Bárhogy is legyen, egy autós életében, legalábbis az esetek többségében elérkeznek azok az évek, amikor a sportos, erős autók helyett elkezdi nézegetni a megbízható, alacsony költséggel fenntartható, de nagy belső térrel rendelkező négykerekűeket. Ezt többnyire a családalapítás indokolja, esetleg a vállalkozás indítása vagy felfutása.

Néhány évtizede még nem volt kérdés, hogy milyen típus legyen a nagy családi autó. Egy kombi Lada a mennyország volt. Egy kombi Wartburg csomagtere akkora volt, hogy elmehettünk kempingezni úgy, hogy sátor helyett a kocsiban laktunk. Szóval a nagy csomagtér egyenlő volt a kombival, a kombi a nagy csomagtérrel. Napjainkban már más a helyzet. A hagyományos kombik mellett ott vannak a kicsit divatja múlt egyterűek és a nagyon divatos városi terepjárók, a SUV-ok is. Mindegyiknek van előnye és hátránya, ezeket próbáljuk most összegyűjteni.

Kombi – nehéz puttony a szedán hátán?

Sokszor halljuk, a kombi csúnya, olyan, mintha a szedánra rávarrtak volna egy puttonyt, de csak a szükség miatt. Igen, ez sűrűn így történik, szemünk előtt felvillan a Renault Thalia sziluettje, és hanyatt homlok menekülünk a kombiktól. Pedig a Thalia nem volt egy rossz autó, legalábbis a saját kategóriájában, csak hát a külső… Persze az, hogy minden kombi csúnya lenne nagyon nem igaz, és ha valakinek nem csak az a fontos, hogy elvigye A-ból B-be, hanem az is, hogy amikor beül, minden alkalommal elégedetten futtassa végig a szemét a hátra lejtő, sportos tetővonalon, az is meg fogja találni a neki való autót.

ŠKODA-lifestyle-kombi
A kizárólag COMBI kivitelben kapható, új ŠKODA OCTAVIA SCOUT minden szituációban tökéletes kísérő

A kombiknak sok előnyük van. Például nem kell átszokni, maximum a hossz az, ami tanulást igényel. Az eleje, az autó szélessége, magassága, vezethetősége nem sokban különbözik egy átlag szedántól vagy ötajtóstól. A fenntartási költségek sem lesznek magasabbak, maximum a fogyasztáson látszik majd, hogy nehezebb az autó. Persze a kombik között is érdemes válogatni, mert Astrába például nem fér be egy ikerbabakocsi, de egy Octaviába igen. És léteznek az egészen apró autóknak is kombi változatuk, amikkel nem sokat nyerünk a helykínálat terén, főleg ha nagycsaládi autó az, amiben gondolkozunk. Mint például a kombi Fiat 500 L Wagon esetén.

ford mondeo hybrid kombi
Ford Mondeo Hybrid kombi – tágas, kényelmes, biztonságos és jól felszerelt autó

A kombi tehát ésszerű választás lehet – akár az általunk is tesztelt Ford Mondeo Hybrid kombi – , ha sikerül kitalálni, hogy a család mérete melyik méretosztályt kívánja. Átülhetünk egy nagyobb autóba, ahol elférnek a kismotorok, a babakocsi, az utazós járóka, a raklapnyi tápszer, de úgy, hogy elölről, a sofőrülésből nem sok változást fogunk érzékelni.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3