Nincs karácsony bejgli nélkül. A klasszikus mákos és diós bejglik szinte minden család ünnepi asztalán megjelennek. Idén azonban ne a boltban vegyél, hanem készítsd el magad ezt a fantasztikus karácsonyi süteményt. Habár a bejgli sütése időigényes, a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem nagy ördöngösség. Cikkünkben megtalálod a diós és mákos bejgli receptjét, valamint plusz tippeket is az elkészítésükhöz. Ezt se hagyd ki: Eldőlt a nagy süti-csata! Ezek lettek Magyarország kedvenc süteményei
Mákos bejgli recept
Hozzávalók (2 rúdhoz):
- 0,5 kg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 10 dkg libazsír
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 3 dkg cukor
- 2 dl tej
- só
- vaníliás cukor
Töltelék:
- 1,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 1 db citrom reszelt héja
- kevés szegfűszeg
- kevés törött fahéj
- 4 dkg mazsola
- 1 dl baracklekvár
- 1 ek méz
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés tejben a cukrral, a vaníiás cukrra, a tojással és egy csipet sóval ekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsíradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, A összegyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a töteléket.
A tejet cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kevés mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha nagyon híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés sütemény végekből készült édes morzsával sűríthetünk rajta.)
A jól lehűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keverket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és három sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel kétszer átkenjük. Az első kenés után 10 percig megszárítjuk, és ezután újra kenjük, megvárjuk míg ez a réteg is megszárad. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A következő oldalon a diós bejgli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.
Diós bejgli, ahogyan Szamos László készíti
Hozzávalók:
Tészta:
- 530 g liszt
- 105 g sertészsír
- 105 g vaj
- 5 g só
- 12 g élesztő
- 3 db tojássárgája
- 95 g tej
- 55 g porcukor
Töltelék:
- 0,5 kg darált dió
- 70 g morzsa (piskóta lereszelve)
- 220 g cukor
- 30 g méz
- 50 g mazsola
- 10 g reszelt citromhéj
- 3 g őrölt fahéj
- 170 g tej
- 150 g kandírozott darált narancshéj
- 90 g kandírozott narancshéj kocka
- 10 g vaníliás cukor
- kenéshez 3 tojás
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a zsírt, porcukrot, élesztőt és a tejjel elkevert három tojássárgáját. Elkeverjük és kézzel eldolgozzuk. Jól összegyúrjuk.
23 dkg-os darabokra vágjuk fel, amiket lapos téglalap formára alakítunk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.
A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, a kandírozott darált narancshéjjal és a narancshéj kockával. Hozzáadunk pár deka durvára darált diót, a sárga piskóta morzsát, reszelt citromhéjat, mazsolát és fahéjat. A tejet csipet sóval, a mézzel és vaníliás cukorral felforraljuk. Ezt is a diós töltelékhez adjuk és jól összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni. Majd 32 dekás adagokra osztjuk.
A téglalap alakú tésztát 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék adagot. a széleinél 1-1 cm széles sávot szabadon hagyjuk. A két szélét felhajtjuk és lelapítva egy szintre hozzuk a töltelékkel, majd feltekerjük.
A feltekert rudakat felülről kissé lenyomkodjuk, hogy a maradék levegő is kijöjjön belőle. Egy egész tojást felverünk 2 sárgájával és lekenjük vele a rúd bejgliket.
A kenést 1-2 óra elteltével megismételjük, majd ha rászáradt a tojás megszurkáljuk a bejglit. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.
A következő oldalon tippeket adunk a tökéletes bejglihez.
Tippek a tökéletes bejgli elkészítéséhez
1. Langyos tej
Élesztős tészták esetében fontos, hogy a tej inkább csak langyos legyen.
2. Ne gyúrjuk túl!
A tészta ne legyen kemény, mert sütés közben úgy hamarabb kiszárad.
3. Pihenőidő
A sütésre előkészített bejglit csak addig pihentessük, amíg a tojás megszárad rajta.
4. Szúrka-piszka
Sütés előtt érdemes több helyen átszúrni, így nem reped szét.
5. Apró meglepetések
A diós vagy mákos töltelékben kellemes meglepetés lehet a mazsola, az ánizs, a kandírozott narancshéj, de a gyömbér is. Ha pedig gesztenyés bejglit készítünk, adj a töltelékhez egy kis rumot.
6. A folpack-trükk
A megsült bejgli hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor már nem forró, csak még meleg, akkor tekerjük fel jó szorosan folpackba, éppen úgy, ahogy a boltokban árulják őket. Így a bejgli nem tud kiszáradni, és bőven eláll akár az újévig is.
Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ezeket se hagyd ki:
- Idén a málnás-robbanócukorkás szaloncukor is ott van a legjobbak között
- Magyar pezsgősiker Franciaországban! A legjobbak között a hazai rosé
- Már kapható a Panda Manna, a foodpanda limitált kiadású kézműves söre
- Elon Musk újabb őrült húzása: jön a Tesla sör
- Tudatos étkezés ősszel és télen is. Ezzel az 5 tippel neked is menni fog!
Forrás: Ízes Élet