Kezdőlap Style&Trend Gasztro Két tuti recept és néhány trükk a repedésmentes bejglikhez

Két tuti recept és néhány trükk a repedésmentes bejglikhez

(Fotó: Ízes Élet)

Nincs karácsony bejgli nélkül. A klasszikus mákos és diós bejglik szinte minden család ünnepi asztalán megjelennek. Idén azonban ne a boltban vegyél, hanem készítsd el magad ezt a fantasztikus karácsonyi süteményt. Habár a bejgli sütése időigényes, a közhiedelemmel ellentétben cseppet sem nagy ördöngösség. Cikkünkben megtalálod a diós és mákos bejgli receptjét, valamint plusz tippeket is az elkészítésükhöz. Ezt se hagyd ki: Eldőlt a nagy süti-csata! Ezek lettek Magyarország kedvenc süteményei

Mákos bejgli recept

Hozzávalók (2 rúdhoz):

  • 0,5 kg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg libazsír
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • vaníliás cukor

Töltelék:

  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés szegfűszeg
  • kevés törött fahéj
  • 4 dkg mazsola
  • 1 dl baracklekvár
  • 1 ek méz

Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés tejben a cukrral, a vaníiás cukrra, a tojással és egy csipet sóval ekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsíradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, A összegyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a töteléket.

A tejet cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kevés mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha nagyon híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés sütemény végekből készült édes morzsával sűríthetünk rajta.)

A jól lehűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keverket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és három sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel kétszer átkenjük. Az első kenés után 10 percig megszárítjuk, és ezután újra kenjük, megvárjuk míg ez a réteg is megszárad. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

A következő oldalon a diós bejgli elkészítésének apró trükkjeit árulja el Szamos László.

Diós bejgli, ahogyan Szamos László készíti

Mákos vagy diós bejgli? Esetleg gesztenyés vagy mandulás? Te melyikre szavazol? (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

Tészta:

  • 530 g liszt
  • 105 g sertészsír
  • 105 g vaj
  • 5 g só
  • 12 g élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 95 g tej
  • 55 g porcukor

Töltelék:

  • 0,5 kg darált dió
  • 70 g morzsa (piskóta lereszelve)
  • 220 g cukor
  • 30 g méz
  • 50 g mazsola
  • 10 g reszelt citromhéj
  • 3 g őrölt fahéj
  • 170 g tej
  • 150 g kandírozott darált narancshéj
  • 90 g kandírozott narancshéj kocka
  • 10 g vaníliás cukor
  • kenéshez 3 tojás

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a vajat, a zsírt, porcukrot, élesztőt és a tejjel elkevert három tojássárgáját. Elkeverjük és kézzel eldolgozzuk. Jól összegyúrjuk.
23 dkg-os darabokra vágjuk fel, amiket lapos téglalap formára alakítunk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

A darált diót összekeverjük a kristálycukorral, a kandírozott darált narancshéjjal és a narancshéj kockával. Hozzáadunk pár deka durvára darált diót, a sárga piskóta morzsát, reszelt citromhéjat, mazsolát és fahéjat. A tejet csipet sóval, a mézzel és vaníliás cukorral felforraljuk. Ezt is a diós töltelékhez adjuk és jól összedolgozzuk. Hagyjuk kihűlni. Majd 32 dekás adagokra osztjuk.

A téglalap alakú tésztát 1,5 mm vékonyra kinyújtjuk és egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék adagot. a széleinél 1-1 cm széles sávot szabadon hagyjuk. A két szélét felhajtjuk és lelapítva egy szintre hozzuk a töltelékkel, majd feltekerjük.

A feltekert rudakat felülről kissé lenyomkodjuk, hogy a maradék levegő is kijöjjön belőle. Egy egész tojást felverünk 2 sárgájával és lekenjük vele a rúd bejgliket.
A kenést 1-2 óra elteltével megismételjük, majd ha rászáradt a tojás megszurkáljuk a bejglit. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

A következő oldalon tippeket adunk a tökéletes bejglihez.

Tippek a tökéletes bejgli elkészítéséhez

1. Langyos tej

Élesztős tészták esetében fontos, hogy a tej inkább csak langyos legyen.

2. Ne gyúrjuk túl!

A tészta ne legyen kemény, mert sütés közben úgy hamarabb kiszárad.

3. Pihenőidő

A sütésre előkészített bejglit csak addig pihentessük, amíg a tojás megszárad rajta.

4. Szúrka-piszka

Sütés előtt érdemes  több helyen átszúrni, így nem reped szét.

5. Apró meglepetések

A diós vagy mákos töltelékben kellemes meglepetés lehet a mazsola, az ánizs, a kandírozott narancshéj, de a gyömbér is. Ha pedig gesztenyés bejglit készítünk, adj a töltelékhez egy kis rumot.

6. A folpack-trükk

A megsült bejgli hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor már nem forró, csak még meleg, akkor tekerjük fel jó szorosan folpackba, éppen úgy, ahogy a boltokban árulják őket. Így a bejgli nem tud kiszáradni, és bőven eláll akár az újévig is.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ezeket se hagyd ki:

Forrás: Ízes Élet