bugatti centodieci
(Fotó: Bugatti)

Bár a legtöbb szuperlimitált kiadású luxusautó tulajdonosa nem arról híres, hogy féltett kincseikkel induljanak sivatagi teljesítménytúrára vagy éppen északi-sarki expedícióra, ettől függetlenül legyen szó bármilyen autóról, annak bírnia kell a legextrémebb és legszélsőségesebb időjárási körülményeket is. Nincs ez másként az egy ponton a világ legdrágább autójának titulált Bugatti Centodieci esetében sem, amely éppen a napokban esett át a klímateszten. Tipp: Cristiano Ronaldo és a 3 milliárdos Bugatti Centodieci története

9 millió dolláros Bugatti Centodieci bírja a téli fagyokat

A Bugatti mérnökei egy hetet töltenek azzal, hogy a klímakamrában ellenőrizzék, hogyan viselkedik a Centodieci a legkülönfélébb körülmények között. „Mint minden más Bugattinak, a Centodiecinek is kifogástalanul kell teljesítenie minden hőmérsékleten, legyen az 50 Celsius-fok vagy mínusz 20 Celsius-fok. Ezt minőségi zálogunknak és ügyfeleinknek tett minőségi zálogunk” – mondja Carl Heilenkötter, a Bugatti limitált kiadású projektekért felelős műszaki projektmenedzsere.

A Bugatti Centodieci több napig tartó extrém forró, olykor 50 Celsius-fokos hőteszt után most a 0 és mínusz 20 fok közötti tartományban is bizonyít. A klímateszt addig tart, amíg az autó legkisebb és legnagyobb titáncsavarja, karbon alkatrésze és minden egyéb eleme el nem éri a megadott hőmérsékletet. Ha ez megtörtént speciális eszközökkel összevetik az alkatrészek állapotát, ha szükséges orvosolják a felmerülő hibákat.

A klímakamrában végzett hő- és fagytesztek elengedhetetlenek a mérnökök számára, hiszen csak így biztosítható, hogy a Centodieci mindenkor, minden körülmény között biztonságosan működjön, még akkor is, ha az ügyfelek talán soha nem teszik ki járműveiket ilyen szélsőséges éghajlati viszonyoknak.

Ha lehet hinni a Bugatti közleményének, akkor a Centodieci már nagyon közel áll a gyártáshoz. A 2019-ben a francia márka alapításának 110. évfordulóján bemutatott, egyébként a Chiron alapjaira épülő hiperautó 9 millió dollárba, azaz közel 3 milliárd forintba kerül, és csupán tíz darab készül belőle, amelyek elővételbe már mind elkeltek.

Az alábbi Bugatti-cikkeket se hagyd ki:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •