Habár a datolyaszilva már néhány éve rendszeresen elérhető a boltok gyümölcskínálatában, sokak számára még ismeretlen ez a távol-keleti szupergyümölcs. A kezdeti, meglehetősen borsos árát mérsékelte, hogy ma már hazánkban is termesztik, így barátibb áron juthatunk hozzá. Ha legközelebb meglátod, tégy vele egy próbát, hidd el, megéri!
Datolyszilva, más néven sharon gyümölcs
A datolyaszilva – khaki szilva vagy sharon fruit – egy ősi kultúrnövény, a Himalájában, Thaiföldön, Kínában, Koreában és Japánban honos. Fája akár 15 méter magasra is megnőhet, nagy terméshozama van. A gyümölcs fényes, vékony héjú, csodás narancssárga színű, esetenként vöröses. Egy darab gyümölcs akár a fél kilót is elérheti. Általában kerekded alakú, a paradicsomhoz hasonló formát ölt. Íze hasonlít a barack és a sárgadinnye keverékéhez. Magát a gyümölcsöt az őshonos területeken a teljes érés után szüretelik, és néhány hétig tudják tárolni.
Jól alkalmazkodik a környezethez, a kevésbé tápanyagdús talajban is megél, a kifejlett fa fagytűrő, a fiatalabb fákat betakarással kell védeni a fagytól. Október végén szüreteljük itthon a gyümölcsöt, ilyenkor még csak félig érett. Ezek a félig érett gyümölcsök hűvös helyen néhány hónapig problémamentesen elállnak. Gyümölcse a teljes érés előtt kemény, magas csersavtartalommal rendelkezik, emiatt élvezhetetlen a fogyasztása, ugyanis keserű és savas. A teljes érés után viszont a húsa puhább, a csersavtartalma eltűnik, édes és zamatos lesz. A teljes éréshez hazánkban utóérésre van szükség. Ezt általában úgy érik el, hogy a datolyaszilvákat zacskóba teszik, és egy-egy almát tesznek mellé. Így 2-3 nap alatt megpuhul és beérik.
A magos verziók magjai megpörkölve kávépótlók. A még éretlen gyümölcsöt cseranyaga miatt bőrök feldolgozásához használják fel.
Lapozz, hogy további érdekességeket tudj meg a datolyaszilváról!
A datolyaszilva élettani hatásai
Vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcs, jelentős az A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitamin tartalma, fogyasztása épp ezért a téli hónapokban különösen jól jöhet. Bővelkedik káliumban, jódban, vasban, magnéziumban, kalciumban és foszforban. Magas a rosttartalma. 100 gramm gyümölcsben kevesebb mint 80 kcal, emiatt diétázók is fogyaszthatják.
Használják pajzsmirigy és rákos betegségek kezelésében, különböző agyi elváltozásoknál, mint pl. agyérgörcsnél vagy agyhártyagyulladásnál, illetve magas vérnyomás kezelésében. Emésztőrendszeri problémákra is jótékony hatással van. Vérszegénység, fogínysorvadás, sebkezelés és légúti megbetegedések esetén is bevethető. Ám magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Hogyan fogyasszuk?
Ha teljesen érett gyümölcsöt veszünk, hűtőben csak néhány napig áll el, erre figyeljünk. A kevésbé érett példányokat almával való utóérleléssel tudjuk zamatossá tenni.
Elsősorban nyersen, szeletelve fogyasztjuk. Gyümölcssalátákba, salsákba, zabkásákhoz vagy joghurtos finomságokba is tehető. Felhasználható fagyaltokhoz, gyümölcsöntethez, süteményekhez. Készíthető belőle lekvár és csatni. Aszalni és kandírozni is szokták, kandírozni a kevésbé érett példányokat is lehet. Fagyasztása szintén lehetséges, ehhez a csészeleveleket távolítsuk el róla.
Forrás: Ízes Élet