Kezdőlap Style&Trend Gasztro Főszerepben a quinoa: 3 tuti recept, amit 30 perc alatt elkészíthetsz

Főszerepben a quinoa: 3 tuti recept, amit 30 perc alatt elkészíthetsz

(Fotó: fANNEtastic)

A quinoa olyan alapanyag, ami nem tartozik a hagyományos magyar konyhához – hiszen a chiamaghoz hasonlóan Dél-Amerikából származik – az elmúlt években azonban egyre több háztartásban megtalálható. Fontos tulajdonsága, hogy bár gabonafélének tűnik, mégsem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyeknek is szuper köret alternatívát jelent. Az egyéb köretfélékhez viszonyítva kiemelkedően magas a fehérjetartalma, és az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, ami nagyon kevés növényről mondható el. Szénhidráttartalma viszonylag alacsony és lassan felszívódó, ezért fontos alapköve a diétás étrendeknek. Na, de mit készítsünk ebből az izgalmas, sokféleképpen variálható alapanyagból? Segítünk! Quinoás receptek előételnek, főételnek és desszertnek, próbáld ki mindet!

Gránátalmás quinoasaláta

Hozzávalók (2 adaghoz).

  • 20 dkg quinoa
  • himalája só
  • 2 marék bébispenót
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg szójabab
  • 4 dkg lila hagyma
  • 10 dkg gránátalma
  • fél citrom

Elkészítés:

Az alaposan átmosott quinoát háromszoros mennyiségű sós vízben 12 perc alatt puhára főzzük.

A bébispenótot megmossuk, a paradicsomokat kettévágjuk, a szójababot lecsepegtetjük, a lila hagymát finomra aprítjuk, a gránátalmát pedig megpucoljuk.

A puhára főtt quinoát összekeverjük a többi hozzávalóval, majd ízlés szerint megsózzuk. Ízesítsük citromlével, frissen fogyasztjuk.

Szuper quinoás receptek a következő oldalon is.

Fehérbabos-quinoás chili sin carne

Chili sin carne, azaz húsmentes chili, amely olyan laktató, mint az eredeti verzió

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg quinoa
  • 1 db konzerv vagy 250 g főtt fehérbab
  • 1 db konzerv vagy 250 g fagyasztott csemegekukorica
  • 3 dl passzírozott paradicsom
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál chilis bab fűszerkeverék
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál zsírszegény kakaópor
  • 4 db babérlevél
  • avokádó
  • (növényi) tejföl
  • kovászos kenyér

Elkészítés:

Egy edényben felhevítjük az olívaolajat, majd megpirítjuk rajta a finomra aprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a quinoát, átpirítjuk, beleöntjük a fehérbabot, a kukoricát, a kétféle paradicsomot és a vizet. Fűszerezzük, megszórjuk fahéjjal, kakaóporral- és beletesszük a babérleveleket.

Fedő alatt- közepes lángon kb. 25 percig főzzük. Szükség esetén pótoljuk a folyadék mennyiségét. Melegen, egy kanál tejföllel, avokádószeletekkel és kovászos kenyérrel tálaljuk.

A quinoás receptek a következő oldalon folytatódnak.

A quinoa édességnek is jó: Málnás keksz

Hozzávalók:

  • 10 dkg quinoa
  • 15 dkg málna
  • 1 db banán
  • 1 db tojás
  • 7 dkg rizsliszt
  • 5 dkg eritrit

Elkészítés:

A quinoát mosást követően háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük.

A banánt és a málna felét villával pépesítjük, a másik felét feldaraboljuk. A tojás felverjük, majd összekeverjük a pépesített banánnal és málnával, az eritrittel, végül pedig a megpuhult quinoával és a rizsliszttel.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe evőkanálnyi adagokból kekszeket formázunk. A maradék feldarabolt málnával díszítjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre sütjük.

Korábbi receptajánlóink:

 Forrás: Ízes Élet