Kezdőlap Style&Trend Gasztro Tarját tarjával! Mutatjuk a 3 legfinomabb tarjás fogás recepetjét

Tarját tarjával! Mutatjuk a 3 legfinomabb tarjás fogás recepetjét

A tarja sokak kedvence, nem véletlenül, hiszen azon húsok közé tartozik, amelyet szinte lehetetlen kiszárítani, szaftos és számtalan módon elkészíthető. Az alábbi tarjás receptek egyszerűek és gyorsan elkészíthetők, ez azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen a végeredmény igazán ínycsiklandó. Íme 4 recept, amelyek akár éttermi fogásokként is megállnák a helyüket.

Rakott tarja karfiollal

Rakott tarja karfiollal, kakukkfüves burgonyával és sajtos besamellel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a sütőtálba rétegezett finomságokkal az egyik legjobb dolog ami történhet, ha alaposan nyakon öntjük egy finom sajtos besamelmártással.

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 nagy szelet tarja
  • őrölt fekete bors
  • 80 dkg burgonya
  • morzsolt kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt trappista/edami/füstölt stb. sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. (Túlfőzni nem szabad, hiszen még sülni is fog.) Mikor elkészült, leszűrjük.

2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és erős lángon, 2-2 perc alatt elősütjük a tarjaszeletek mindkét oldalát. Közben sózzuk, borsozzuk. Szélüket körben érdemes bevagdosni, hogy ne kunkorodjanak fel. Az elősütött húsokat tányérra szedjük pihenni.

3. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, majd ugyanabba a serpenyőbe tesszük, amelyben a húst sütöttük. Lepirítjuk, majd egy egészen kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.

4. Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Kevergetve simára főzzük, mikor már sűrűsödik, hozzászórunk 5 dkg reszelt sajtot. Az átlagosnál sűrűbb besamelt készítsünk!

5. Összeállítjuk az ételt: egy nagyobb sütőtál aljába halmozzuk a burgonyát. Rátesszük a megpucolt, felkarikázott hagymát, erre kerülnek az elősütött tarjaszeletek. A húsra jönnek az előfőzött karfiolrózsák, majd az egészet meglocsoljuk a sajtos besamellel. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és alufólia alatt kb. 30 percet sütjük. Ezután villával ellenőrizzük, ha már majdnem puha, levesszük az alufóliát, rászórjuk a maradék sajtot, és további kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

A következő receptért lapozz!

Ajváros joghurtban pácolt tarja gombás rizzsel

Egy nem hagyományos pácolt tarja recept, merjetek újat kipróbálni (Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 kg tarja egyben
  • ½ zöld jalapeno és egy ½ sárga chili
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál újhagyma
  • 1-2 dl görög joghurt
  • 3 ek üveg csípős ajvár
  • olívaolaj
  • só, bors
  • basmati rizs
  • 1 liter csirke alaplé
  • 30 dkg csiperkegomba
  • olívaolaj
  • vaj
  • bors
  • friss kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1. A jalapenot, a sárga chilit, az újhagymát, a fokhagymát, a joghurtot és az ajvárt kevés sóval, borssal és olívaolajjal lepürésítjük.

2. A tarját vastagabb szeletekre vágjuk, egy tepsibe helyezzük és 3-4 órát állni hagyjuk a joghurtos pácban.

3. A pácolt tarja ezután mehet is a 180 C fokra előmelegített sütőbe egy jó másfél-két órára.

4. Közben az alaplében megfőzzük a basmati rizst.

5. A gombákat nagyobb darabokra vágjuk, majd felhevített serpenyőben kevés olívaolajon és egy vajon, a fokhagymával, a kakukkfűvel és borssal megpirítjuk. Végül a rizst leszűrjük és a gombához adjuk, kevés újhagymával ízesítjük.

6. Egy tálra halmozzuk a rizst, mellé helyezzük a tarja szeletet, majd friss petrezselyemmel díszítjük. Jó étvágyat!

Még egy recept a következő oldalon!

Borzas tarja sütőben sütve

Kívül ropogós, belül puha, és mindez sokkal kevesebb olajjal is működik! Ezek a tarjaszeletek burgonyás-sajtos tetővel sültek készre. Nagyon-nagyon finom, puha, szaftos hús lesz az eredmény, a külső réteg pedig extra ropogós.

Nem szükséges olajban kisütni a borzas tarját, próbáljátok meg sütőben elkészíteni (Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

4 személyre

  • 4 nagyobb szelet csont nélküli tarja
  • só, őrölt fekete bors
  • liszt
  • kevés olaj
  • 30 dkg burgonya (hámozva, tisztítva mérve)
  • 1 tojás
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés:

1. A tarjaszeletek mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk, majd kevés lisztbe forgatjuk. Olajjal kikent tepsibe tesszük egymás mellé a hússzeleteket.

2. A burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, 5 percet állni hagyjuk, majd ezt követően minél alaposabban kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Hozzákeverjük a tojást, a lereszelt sajtot, valamint annyi lisztet, hogy sűrű keveréket kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük. Vékony rétegben a hússzeletekre nyomkodjuk.

3. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. Ezután levesszük az alufóliát, és szép pirosra sütjük a burgonyás-sajtos tetőt. Tetszőleges körettel tálaljuk.

Heti rendszerességgel jelentkező receptajánlónkban már hoztunk nektek receptek Ausztriából, mutattunk full extrás palacsintákat, valamint Wolf András séf saját receptjeit is. És ha már a hét témája a tarjás receptek, múlt héten azt is megmutattuk nektek, hogyan turbózhatjátok fel a sülthúsokat ezekkel a szuper panírötletekkel.

Forrás: Ízes Élet