muanyagmentes julius egyszerhasználatos műanyagok
Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk; fotó: Pixabay

Vessünk véget együtt az egyszerhasználatos műanyagok használatának, vegyél részt te is a Műanyagmentes Július kezdeményezésben! Tipp: A Lidl felveszi a kesztyűt a mikroműanyagok ellen

Élet műanyag nélkül? Lehetséges és szükséges!

Belegondoltál, mi lenne, ha száműznéd az életedből a szívószálat, a műanyagból készült zacskókat, flakonokat és a kávés poharakat? Lehet, hogy neked ez egy kis kényelmetlenséggel járna, a környezetnek viszont nagy szívességet tennél vele! Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk, és ennek a mennyiségnek a fele egyszerhasználatos műanyag. A nem lebomló anyag – amit te csak pár percig, vagy óráig használsz – több száz évig a Földön marad, egy része (8 millió tonna szemét) pedig az óceánokat, tengerpartokat és azok lakóit mérgezi. Nem csoda, hogy olyan cégóriások, mint az Adidas vagy a Springfield, már komplett kollekciókat készítenek újrahasznosított műanyagból.

Az első lépés a legnehezebb?

Az biztos, hogy egy műanyaggal teli világban a műanyagmentesség tervezést és előkészületeket igényel. És az is igaz, hogy egyik napról a másikra teljesen műanyagmentessé válni anyagilag is megterhelő lehet. Ha tehát elsőre nem sikerül, nem kell elcsüggedni. Ha nem akarod vagy nem tudod egyik napról a másikra kiiktatni az életedből a műanyagot, kezdd kicsiben: szabadulj meg a műanyagtól 31 napra.

szivoszal_muanyag_ocean
Műanyag helyett válasszunk fémből, vagy üvegből készült szívószálat, így az óceánokat is megvédhetjük fotó: Pixabay

Műanyagmentes július sok millió résztvevővel

A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta pedig az egész világon elterjedt. Tavaly több mint 120 millió ember vett benne részt, megközelítőleg 170 országból. A közösségi médiában született, sokmilliós nemzetközi követőtábort megmozgató kezdeményezéshez tavaly hazánk is csatlakozott. A résztvevők egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagok használatára. Ezzel nem csak az anyag veszélyeire hívják fel a figyelmet, hanem irányt mutatnak arra vonatkozóan is, hogyan helyettesítsük, vagy tüntessük el teljesen az életükből.

A következő oldalon tippeket adunk, hogyan mondj nemet te is a műanyagokra.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2