környezetvédelem fenntarthatóság mikroműanyagok
Saját márkás testápolási és kozmetikai készítményekre vonatkozik a Lidl vállalása; fotó: Freepik

A Lidl célként tűzte ki maga elé, hogy 2021 végéig saját márkás kozmetikai termékkínálatának nagy része az összetételnek köszönhetően mikroműanyag-mentes lesz. A vállalat az érintett testápolási és kozmetikai készítményeit a jövőben megkülönböztető jelöléssel is ellátja. Már most számos termékről elmondható, hogy nem tartalmaz mikroműanyagot. Azonban az új, „Összetétel mikroműanyagok nélkül” jelölés még tovább növeli majd az átláthatóságot a vásárlók számára.

A mikroműanyagok jellemzői

A kozmetikai árucikkek esetében azért használnak mikroműanyagot, hogy különböző jellemzőket kölcsönözzenek az adott terméknek. A samponokban például a mikroműanyagok megkönnyítik a kifésülést hajmosás után, a szappanok esetében opálosító szerként használják, hogy krémesebb hatást kölcsönözzenek a termékeknek. A mikroműanyagok a szennyvíz útján jutnak a környezetbe. Szennyezik a vizeket és a tengereket. Ezért a Lidl azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a jövőben nem használ mikroműanyagot. Az áruházlánc megváltoztatja a termékek összetételét. Valamint olyan környezetkímélő alternatívákat használ, mint a habkő vagy a bambusz egyes részei.

Nagyobb átláthatóság a vásárlás során

A Lidl saját márkás testápolási és kozmetikai készítményeinél feltüntetett “Összetétel mikroműanyagok nélkül” jelölés által az áruházlánc vásárlói már az első pillanatban azonosíthatják, hogy a termékek összetétele mikroműanyag felhasználása nélkül készült. A vállalat a fejlesztések révén nemcsak a vásárlók elvárásainak szeretne megfelelni, hanem segít megvédeni a környezetet a műanyagszennyezéstől is. A mikroműanyagok csökkentésére vonatkozó állásfoglalásában rögzített célkitűzés a Schwarz Csoport REset Plastic stratégiájának részét képezi.

mikorműanyagok lidl jelölés
“Összetétel mikroműanyagok nélkül” jelölés – könnyen felismerhető

A Lidl beszállító partnereit a jövőben arra ösztönözi, hogy a testápolási készítmények gyártása során ne alkalmazzanak mikroműanyagot, hasonlóképpen a biológiailag nem lebomló, szintetikus szilárd, diszpergált, gél, oldott vagy folyékony állagú polimereket. A mikroműanyagok csökkentése mellett a vállalat kutatja azokat a környezetkímélő helyettesítő anyagokat, melyeket a kozmetikai és testápolási termékek esetében alkalmazni tud.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •