Kezdőlap Style&Trend Gasztro Mutatjuk, hogy miért érdemes jó sok kivit enned

Mutatjuk, hogy miért érdemes jó sok kivit enned

(Fotó: Freepik)

Tudtad, hogy ennek az apró trópusi gyümölcsnek számos pozitív élettani hatása van? Bizony, éppen ezért nem is csoda, hogy a szilvához hasonlóan a kivi is helyet kapott a szuperélelmiszerek népes táborában. Hogy miért olyan egészséges a kivi? Íme, a válasz!

Lássuk először, melyek a kivi fajtái

A magyar boltokban a leggyakoribb a friss, zöld húsú kivi, de szárított verzióval is lehet találkozni. Ez utóbbival azért jobb vigyázni, mert sok esetben hozzáadott cukrot tartalmaz, ami jelentősen megdobja a kalóriaértékét.

(Fotó: 8photo/Freepik)

A gyümölcsnek egyébként létezik egy sárgább húsú fajtája is, amelynek az íze édesebb a zöld húsúnál. A kivi héja is fogyasztható, de valójában inkább csak a sárga héjat javasolják megenni. Egy másik érdekes és egyre kedveltebb alfaja a gyümölcsnek a kivi bogyó. Ezek a kis gombóckák nagyjából szőlőszem méretűek, és a külsejük teljesen sima.

A következő oldalon megtudhatod, miért egészséges a kivi és mik a jótékony hatásai.

Miért egészséges a kivi?

Jó a bőrnek és hajnak. A kivi nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amelynek köszönhetően a bőr feszesebb és fiatalosabb lesz, valamint a hajat is erősíti. Immunerősítő szerepe sem hanyagolható el. Legtöbben a narancsra és citromra gondolnak, ha magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt kell megnevezni, ám két kis kiviben éppen annyi C-vitamin található, mint egy közepes narancsban. A kivi fogyasztása egészséges, hiszen támogatja az emésztést: sok-sok rostot tartalmaz, emellett pedig található benne egy olyan enzim, amely segíti lebontani a fehérjéket, ezzel javítva az emésztőrendszer hatékonyságát. Sőt! A fogyásban szintén segíthet. Kalóriatartalma alacsony, ám tele van tápanyagokkal, és rostokkal. Antioxidánsai pedig hozzájárulhatnak számos betegség kialakulásának megelőzéséhez.

Hogyan fogyasszuk?

A kivi kiváló alapanyaga lehet egy jó kis smoothie-nak is (Fotó: rawpixel.com/Freepik)

A sokoldalú gyümölcs kerülhet limonádéba, smoothie-ba, készíthetünk kivis gyümölcsjoghurtot belőle. A fehérjéket lebontó enzim miatt meglepően hatásos marinádokat is kikeverhetünk belőle. Vékonyra vágott szeleteit pedig tehetjük húsokra és halakra.

Forrás: Ízes Élet/Good Housekeeping