eu oltási igazolvány keleti vakcina
A két oltással rendelkező személyek uniós covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást felvett európaiak igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig használható (Fotó: ec.europa.eu)

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármely tagállamba beléphetnek. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, a harmadik oltást is felvevőké pedig korlátlan ideig használható. Tipp: Jön az oltási igazolvány, már csak az oltottak számítanak védettnek

A keleti vakcinák nem rendelkeznek EU-s engedéllyel, de nyugati vakcinával keverve már elfogadják ezeket is

koronavírus oltási igazolvány omikron variáns ötödik hullám akcióhét harmadik oltás
A keleti vakcina kálváriája megoldódni látszik, ami az EU-s tagállamok közti utazást illeti (Fotó: MTI/Varga György)

A keleti vakcinával oltott magyarok, ha utazni akartak, eddig kénytelenek voltak költséges teszteket elvégeztetni, mert a legtöbb EU-tagállamban nem fogadják el megfelelő védettségként az unióban csak Magyarországon használt keleti oltóanyagokat. De, azoknak, akik az alap keleti vakcina után megerősítő oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, mostantól zöld lámpa fog világítani az ellenőrző applikációkban, akkor is, ha nemrég a két keleti oltásra még pirosan villogott.

Fontos megjegyezni, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról – például éttermek, a tömegközlekedés, szociális terek használata – mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •