covid oltás vakcina delta variáns koronavírus oltási hajlandoság igazolvány
A jelenleg terjedő variáns is megfertőzheti az oltottakat, azonban náluk a betegség enyhe, sok esetben pedig tünetmentes (Fotó: Freepik)

Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – az erről szóló kormányrendelet csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben. Eszerint azok, akik átestek a betegségen, de nincs oltásuk már nem minősülnek védettnek, védettségi igazolványuk pedig érvényét veszti. Fontos: Itt az újabb oltási akció! Januárban hétvégenként időpont nélkül lehet oltatni

A harmadik oltást felvevők esetében az oltási igazolvány korlátlan ideig érvényes marad

Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az oltási igazolvány érvényes maradjon.18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek

Forrás: koronavirus.gov.hu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •