digitális nomád
(Fotó: svetlanasokolova/Freepik)

Málta kormánya nemrégiben megalkotta az úgynevezett „Nomád tartózkodási engedélyt,” amely lehetővé teszi birtokosa számára, hogy megtartsa jelenlegi – más országban, azaz nem Máltán lévő – munkahelyét, miközben életvitelszerűen Máltán tartózkodik, írja a Turizmus Online. Tipp: Csak téged vár Málta, a vízi és szárazföldi élvezetek fellegvára!

Málta igazi hotspot lett a nomádok számára

Az engedélyt olyan személyek számára alkották, akik munkahelyük földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül, valamilyen telekommunikációs technológia segítségével távolról tudnak dolgozni. Ezenkívül az engedélyt kérelmezőnek el kell érnie a havi bruttó 2700 eurós (kb. egymillió forint) jövedelemküszöböt ahhoz, hogy jogosult legyen a programban való részvételre. A tartózkodási engedélyt egy évre adják ki, ami kérelemre megújítható, mindaddig, amíg a kérelmező továbbra is megfelel a meghatározott jogosultsági feltételeknek.

Málta már évek óta vonzza a fiatal digitális expatriótákat, a sziget népszerűsége ugyanis dinamikus növekedésbe kezdett azóta, hogy ide települt számos nemzetközi videójáték fejlesztő cég és egyéb szoftvervállalat.

Kik a digitális nomádok?

Malta_03
Akár ilyen környezetben is dolgozhatnak a digitális nomádok (Kép: viewingmalta.com)

A digitális nomádok olyan emberek, akik nomád módon – nem helyhez kötve – élik életüket, miközben távmunkát végeznek digitális távközlési technológia segítségével. A digitális nomádok előszeretettel kombinálják a távmunkát a világjárással, jellemzően a fiatalabb Y-generáció tagjai hódolnak ennek az életmódnak. A digitális nomád életmódot folytatók nagy része előnyben részesíti a van life mozgalmat is, amiről itt írtunk bővebben. Ezt se hagyd ki: Három gyerekkel és egy átalakított furgonnal elindultak az ismeretlenbe

A koronavírus-világjárvány alatt jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban azok száma, akik magukra digitális nomádként tekintenek. 2020-ban 10,9 millió amerikai munkavállaló nevezte magát digitális nomádnak, ami 49 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •