stella vita elektromos lakóautó
(Fotó: Brainport_ehv/Twitter)

Az eindhoveni műszaki egyetem diákjai egy „teljesen önellátó,” kizárólag napelemmel működtetett elektromos lakóautót építettek, írja a Sky News.  A holland diákok azzal a céllal építették meg a lakókocsit, hogy bebizonyítsák, a fenntarthatóbb jövő csak akkor életképes, ha mi magunk is teszünk érte. A napelemes lakóautó első tesztútja 3000 km-es lesz. Ezt se hagyd ki: Hippie Caviar Hotel: Luxus lakóautó tetőterasszal és szállodai kényelemmel

A Stella Vita napelemes elektromos lakóautóban nem kell spórolni az árammal

A Stella Vita névre keresztelt futurisztikus kinézetű lakóautó tetején egy sor napelem foglal helyet. Parkolt állapotban a tető kiemelkedik, paneljei kinyithatóvá válnak, így a napelemek mérete egészen 17,5 négyzetméterig növelhető. Ideális körülmények között a lakóautó akár napi 720 km-es hatótávra elegendő energiát is be tud gyűjteni. A 100 százalékban megújuló energiát használó lakókocsi már forgalomba helyezési engedélyt is kapott a holland járműhivataltól, így az az egész EU-ban használatképes. Tipp: Ezt a négykeréken guruló ultramodern mikroházat mi is elfogadnánk

lakókocsi van lifestella vita napelemes lakókocsi

A 120 km/óra végsebességű jármű alapvetően egy önjáró mobilház, amely két utas elszállásolására alkalmas. Utasterében konyha, ágy, kanapé, zuhanyzó és WC is található. Sőt, a nappaliban még olyan extra is helyet kapott, mint egy nagyobb képernyős televízió, hiszen az energiával nem kell spórolni, ugyanis az áramellátás folyamatosan adott.

A holland diákok tesztútja során keresztbe átszelik Európát: Eindhovenből indulnak, majd a Brüsszel-Párizs-Bordeaux útvonalon keresztül Madrid felé veszik az irányt, végállomásuk az Ibériai-félsziget tengerparti üdülőhelye Tarifa.

eindhoveni műszaki egyetem
Az eindhoveni műszaki egyetem diákjai, akik megálmodták és megépítették az napelemes lakóautó prototípust

A csapat az egyetemtől és a piactól függetlenül dolgozik, korábban már több díjat is bezsebeltek napenergiával működő járművek tervezéséért. A Stella Vita az eddigi legnagyobb megvalósult projektjük. “Úgy gondoljuk, hogy a napenergiával való vezetés nem korlátozás, hanem éppen ellenkezőleg, végtelen lehetőségeket biztosít a jövőre nézve” – mondták a hallgatók.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Képek: Brainport_ehv/Twitter

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •