Megfelelő élelmiszerekkel nemcsak a testünket, hanem a szellemünket is táplálhatjuk. Akár vizsgára tanulunk, akár a következő munkahelyi megbeszélésen szeretnénk brillírozni, a felkészülés mellett fordítsunk figyelmet a táplálkozásunkra is. Válogassunk az alábbi élelmiszerek közül, agyunk meghálálja, jótékony hatásuk pedig meg fog látszani szellemi teljesítőképességünkön. Íme a legjobb agyserkentő ételek listája!
Teljes kiőrlésű gabonafélék
Mint minden szervünek, úgy az agynak is energiára van szüksége az optimális működéshez. A teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony glikémiás indexüknek köszönhetően lassan, fokozatosan szabadítják fel a bennük raktározott energiát, így stabilan szinten tartják energiaszintünket és mentális teljesítményünket.
Áfonya
A kék áfonya több más bogyós gyümölcshöz hasonlóan antocianinokat tartalmaz, ez a vegyület bizonyos kutatási eredmények szerint javítja a rövid távú memóriát.
Paradicsom
Ismertek arra utaló kutatások, hogy a paradicsomban fellelhető antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást és az Alzheimer-kórt.
Tojás
A B6- és B12-vitamin, valamint a folsav segít megelőzni a sztrók és Alzheimer-kór kialakulását. A B1- és B3-vitamin pedig a szabályos agyműködés fenntartásában játszik fontos szerepet. A tojáshoz hasonlóan a csirkehús, a halak és a tejtermékek is nagyszerű forrásai a B-vitamin különböző fajtáinak.
Az agyserkentő ételek listája a következő oldalon folytatódik.
Olajos halak, magvak
A zsírsavak leghatékonyabbika az omega-3, mely az olajos halakban, a lenmagban, a tökmagban, a dióban és a szójababban található meg. A tökmag emellett rendkívül gazdag cinkben, ez az ásványi anyag javítja a memóriát. Ezek a zsírok fontos szerepet töltenek be az agy, a szív és az ízületek megfelelő működésének biztosításában. A legelterjedtebb olajos halfajták a lazac, a pisztráng, a makréla, a hering és a szardínia.
Feketeribizli
A C-vitamin számtalan jó tulajdonsága közé tartozik az agyműködés serkentése is, a feketeribizli a citrusfélék és brokkoli mellett forrása ennek a fontos vitaminnak.
Brokkoli
A K-vitamin szintén az emlékezőképességünknek segít. Nemcsak a brokkoliban találjuk meg, hanem a karfiolban, a kelbimbóban és a káposztafélékben is.
Az utóbbi években sokat hallani az úgynevezett szuperélelmiszerekről. Egyesek szerint csak ügyes marketingfogás, míg mások egyenesen a hosszú élet titkának tartják őket. Mitől is szuperek ezek az élelmiszerek, és hogyan tudunk minél többet fogyasztani belőlük? Ebből a cikkünkből megtudhatod. Ha pedig bűnözésmentesen szeretnél nassolni, mutatjuk, melyek azok az alacsony kalóriatartalmú, nem hízlaló gyümölcsök és zöldségek, amiket bátran fogyaszthatsz.
Forrás: Ízes Élet/BBC Good Food