Kezdőlap Style&Trend Gasztro Három laktató uzsonna Marton Adrienntől iskolakezdésre

Három laktató uzsonna Marton Adrienntől iskolakezdésre

Szendvics és még kakaóscsiga is kerülhet az uzsisdobozba

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. „Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondja Marton Adrienn. Nem elég a laktató uzsonna, fontos a csomagolás is. A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs.

A gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket. Máris mutatjuk a három laktató uzsonna receptet.

A cikk a következő oldalon egy izgalmas müzliszelettel folytatódik.

Marton Adrienn fehér csokis-áfonyás müzliszelete

HOZZÁVALÓK (2 főre)

MÜZLI SZELETHEZ

80 g Szőlőmag olaj 160 g Zabpehely

50 g Mandula apróra vágott 80 g Pörkölt mogyoró

50 g Pisztácia apróra vágva

40 g Mazsola

10 db Aszalt sárgabarack 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz

20 g Kókuszreszelék 20 g Puffasztott köles 1 ek Mandulaliszt

1 csipet Só

1 tábla Fehér csokoládé

EGYÉNI HOZZÁVALÓK

Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény

ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  2. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
  3. Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
  4. Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
  5. Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
  6. Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
  7. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.

A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.

A cikk a következő oldalon dupla csokis kakaóscsigával folytatódik. 

Laktató uzsonna de luxe: házi dupla csokis kakaóscsiga

HOZZÁVALÓK (10 darabhoz)

KAKAÓS CSIGA TÉSZTA

50 dkg Liszt

10 dkg Margarin

2 dl Tej

1 db Tojás

25 g Élesztő

2ek Kakaópor

2 ek Olaj

1 cs Vaníliás cukor

2 ek Cukor

1 csipet Só

ELKÉSZÍTÉS

  1. Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
  3. Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
  4. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
  5. A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
  6. A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.

TÁLALÁS

Porcukorral megszórva tálaljuk.

A cikk a következő oldalon egy szokatlan szendviccsel folytatódik.

Nem megszokott vasárnapi rántott húsos szendvics

  1. A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
  2. Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a RÁNTOTT HÚS és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.

Fotók: Adri’s Kitchen