A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. „Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondja Marton Adrienn. Nem elég a laktató uzsonna, fontos a csomagolás is. A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs.
A gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket. Máris mutatjuk a három laktató uzsonna receptet.
A cikk a következő oldalon egy izgalmas müzliszelettel folytatódik.
Marton Adrienn fehér csokis-áfonyás müzliszelete
HOZZÁVALÓK (2 főre)
MÜZLI SZELETHEZ
80 g Szőlőmag olaj 160 g Zabpehely
50 g Mandula apróra vágott 80 g Pörkölt mogyoró
50 g Pisztácia apróra vágva
40 g Mazsola
10 db Aszalt sárgabarack 2 marék Aszalt áfonya 280 g Méz
20 g Kókuszreszelék 20 g Puffasztott köles 1 ek Mandulaliszt
1 csipet Só
1 tábla Fehér csokoládé
EGYÉNI HOZZÁVALÓK
Ízlés szerint egy kis vanília őrlemény
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt úgy, hogy alatta és fölötte megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is.
- Egy nagy tálba keverjük simára a szőlőmag olajat, a mézet, és a vanília őrleményt.
- Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a durvára vágott magvakat, az összeaprított aszalt gyümölcsöket, a kókuszreszeléket és a mandulalisztet.
- Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz úgy, hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta. Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.
- Addig süssük, míg szép aranybarna színe nem lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig.
- Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből és fordítsuk fejjel lefelé, hogy a sütőpapírt mihamarabb letudjuk húzni róla.
A fehér csokoládét egy kisebb edénybe megolvasztjuk és egy kanál segítségével megcsurgatjuk vele a müzlit. Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjunk belőle. Légmentes tároló edényben 5 napig is eláll.
A cikk a következő oldalon dupla csokis kakaóscsigával folytatódik.
Laktató uzsonna de luxe: házi dupla csokis kakaóscsiga
HOZZÁVALÓK (10 darabhoz)
KAKAÓS CSIGA TÉSZTA
50 dkg Liszt
10 dkg Margarin
2 dl Tej
1 db Tojás
25 g Élesztő
2ek Kakaópor
2 ek Olaj
1 cs Vaníliás cukor
2 ek Cukor
1 csipet Só
ELKÉSZÍTÉS
- Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy kis cukrot, majd hagyjuk felfutni.
- A lisztet szitáljuk át egy tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat, majd jól dolgozzuk el. Készítsünk a tésztánk közepébe egy lyukat és tegyük bele a tojást és a felfuttatott élesztőt.
- Alaposan dagasszuk meg, gömböt formázva belőle és tegyük egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül duplájára kelesszük.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg étolajjal, majd egyenletesen szórjuk meg a cukrozott kakaóval.
- A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
- A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól egy kicsit távolabb. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 20-25 perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük őket.
TÁLALÁS
Porcukorral megszórva tálaljuk.
A cikk a következő oldalon egy szokatlan szendviccsel folytatódik.
Nem megszokott vasárnapi rántott húsos szendvics
- A túrót a joghurttal, a kaporral és az apró kockára vágott uborkával elkeverjük, adunk hozzá egy csipet sót és borsot.
- Az egyik szelet kenyeret kiterítjük és jöhet a rétegezés. Alulra mehet a saláta, lilakáposzta, aztán a házi kapros-uborkás túrókrém, majd mindenki kedvence a RÁNTOTT HÚS és végül még egy levél saláta és ezzel el is készült a kis csoda szendvicsünk.
Fotók: Adri’s Kitchen