autópálya-matrica árak külföldi autópályadíjak
fotó: Pixabay

A 2021-es üdülési szezon derekán sokan indulnak el autóval a szomszédos országokba nyaralni vagy csak egy hétvégi városlátogatásra. Számukra bizonyára hasznos információ, ha tudják, hozzávetőleg mennyibe fog kerülni a külföldi autópályák használata. Az e-autopalyamatrica.hu összeállította a nyári autós utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit. Tipp: Elfelejtett autópálya-matrica? Ne ess pánikba, íme a tudnivalók!

A hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer

Ausztria

A matricát a szélvédőre kell ragasztani, amely a magyarországi benzinkutakon is beszerezhető, illetve online is megvásárolható az e-matrica. A 10 napra szóló osztrák autópálya-matrica ára: 9,50 euró, a 2 hónapra szólóé 27,80 euró. Az éves 92,50 euróba kerül. A 10 napos matricánál a lyukasztás napja az első nap. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles.  Tipp: 5+1 indok, hogy miért Ausztriába tervezz idén nyaralást

Bulgária

A hétvégi jogosultság ára 10 leva (kb. 1800 Ft), a heti: 15, a havi 30, a negyedéves 54, míg az éves matrica 97 levába kerül.

Szlovénia

szlovénia nyáron
A szlovén Bledi-tó a turisták egyik kedvelt üdülőhelye (Fotó: slovenia.info)

Az 1 hetes autópálya-matrica ára személygépkocsira (2A kategória) 15 euró, az 1 hónapos matrica ára 30 euró. A matricák beszerezhetők benzinkutaknál, akár Magyarországon is a MOL-kutaknál. Ne feledd, ha Szlovéniába indulsz nyaralni, a védettségi igazolványra is szükséged lesz. Ezt se hagyd ki: 7 dolog, amiért megéri idén Szlovéniában nyaralni

Szlovákia

Személyautós kategóriában a 10 napig érvényes matrica ára 10 euró, az 1 hónapig érvényesé 14 euró. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Románia

A személyautós kategóriában az 1 hétig érvényes matrica ára 3 euró, az 1 hónapig érvényes változat ára 7 euró. Jelenleg 748 kilométer gyorsforgalmi utat vehetnek igénybe a Romániában autózók.

Csehország

Csehország autópályáin e-matricás rendszer van érvényben. Személyautókra a 10 napos matrica ára 310 korona, míg az 1 hónapig érvényes 440 koronába kerül, az éves 1500 korona. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes. Ha Csehországba tartasz, ezt semmiképpen se hagyd ki: Megnyílt a ŠKODA Múzeum, akár virtuálisan is bejárhatod a tárlatot

Svájc

Az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, mert nincs annál rövidebb ideig érvényes változat. Az éves díj 40 svájci frank, kb. 37 euró.

A következő oldalon a fizetőkapus külföldi autópályadíjak ismertetőjét találod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2