Kezdőlap Style&Trend Trend 3 lépés, amivel a te konyhád is környezetbarátabb lehet

3 lépés, amivel a te konyhád is környezetbarátabb lehet

(Fotó: Freepik)

Már javában tart a műanyagmentes július, aminek szerves részét képezi a konyhai magatartásunk. Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb globális, társadalmi és környezeti problémája. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egyéni cselekedeteink nem sokat számítanak a klímaváltozás tekintetében, pedig már az otthonunkban, ezen belül a konyhánkban is sokat tehetünk a bolygónkért, és pár egyszerű megoldással jelentősen csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Fejenként évi 68 kg étel landol a kukában

Ügyeljünk arra, hogy miből mennyi kerül a hűtőbe (Fotó: Pixabay)

A kidobott élelmiszereinkkel nagyban hozzájárulunk a klímaváltozáshoz, hiszen egyrészt a termeléshez szükséges energiát, vizet, állatok esetében a takarmányt is elpazaroljuk, másrészt a szemétre kerülő szerves anyagok bomlásuk során gyorsítják a globális felmelegedést.

„Európában az élelmiszerpazarlás körülbelül 70 százalékáért a háztartások felelősek, a maradék 30 százalék pedig a kereskedelem, utaztatás, termelés során származik. A világon megtermelt élelmiszerek egyharmada a kukában landol. A legfrissebb hazai adatok szerint a magyar háztartásokban fejenként évi 68 kilogramm étel kerül a kukába – mondta Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa. Az élelmiszerpazarlás megelőzése az egyik legegyszerűbb lépés, amivel tehetünk a klímaváltozás ellen, ehhez pedig nem kell több, mint pár megoldás beépítése a mindennapjainkba.

A következő oldalon mutatjuk, mit tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen.

Tippek az élelmiszerpazarlás elkerüléséhez

A tudatos vásárlás az élelmiszerpazarlás legjobb ellenszere (Fotó: Pixabay)

1. Vásároljunk szezonális élelmiszereket!

Így elkerülhetjük, hogy az importálás folyamán megromoljon az áru, és emiatt a szemetesben landoljon.

2. Döntsünk tudatosan a vásárlás utáni felhasználásról!

A megvásárolt zöldségek-gyümölcsök héját számtalan kreatív módon felhasználhatjuk, ami mindamellett, hogy környezetkímélő, pénztárcabarát és ízletes is. Pillanatok alatt készülhet belőle alaplé, ropogós chips, az almahéjából tea, sok zöldség leveléből pedig saláta vagy pesto. A hús vásárlás esetében érdemes egész állatot vásárolni és minden részét felhasználni.

3. Tároljuk otthon az ételt szervezetten!

Az élelmiszerek megfelelő, jól átlátható tárolása megnöveli azok fogyaszthatóságát (Forrás: The Container Store)

Az élelmiszerpazarlás egyik leggyakoribb oka az otthoni ételtárolás szervezettségének hiánya. Ételtárolók segítségével azonban könnyen átláthatóvá tehetjük a hűtőnk és szekrényeink tartalmát, illetve hermetikus zárásuknak köszönhetően az ételek hosszabb ideig megőrizhetik minőségüket.

Sokan úgy gondolják, hogy ez az életmód drága és körülményes. Minimális odafigyeléssel azonban akár pénztárcánknak is kedvezhetünk, hiszen tudatos vásárlóként csak a szükséges termékeket fogjuk leemelni a polcról, ezáltal a megvásárolt ételeink nem a kukában fognak landolni. Vannak, akik kételkednek az egyéni aktivizmus hatékonyságában, de én hiszem, hogy a világnak nem egy maroknyi tökéletes környezetvédőre van szüksége, hanem több milliónyi tökéletlenre” – emelte ki Antal Éva, aki a közösségi médiában ismert „Vászonzsákoslány”-ként igyekszik motiválni és tippekkel segíteni a követőit.

Forrás: Életforma