hulladekmentes lakokozosseg
Csapatban még a zero waste életmód is könnyebb; fotó: Pixabay/Anemone123

A hulladékmentes törekvések szerencsére egyre népszerűbbek Magyarországon, elég gyorsan lehet olyan emberekre, csoportokra bukkanni, akik segítséget tudnak nyújtani számunkra. Csapatban – ez lehet akár egy hulladékmentes lakóközösség is – összefogni ráadásul nem csak hatékonyabb, de ha van valaki, akitől bátran kérdezhetünk vagy inspirációt nyerhetünk, az az elköteleződést is erősíti. Az alábbiakban 4 tippet mutatunk be, amelyekkel a háztartásunknak és a lakóközösségünknek is segíthetünk, hogy kevesebb hulladékot termeljen.

1. Gyűjtsünk szelektíven!

Igazán egyszerűnek hangzik, de akik társasházban élnek, talán tudják, hogy a cél érdekében számos buktató van. Hiába gyűjtjük a saját otthonunkban jól a szelektív hulladékot, ha azután egy koszos pizzás doboz néz vissza ránk a papírhulladék tetejéről. Sajnos sokszor előfordul, hogy a közös szelektívgyűjtők tele vannak nem gyűjthető darabokkal. Többet is tehetünk azonban annál, minthogy mások szelektív szemetét a helyes tárolóba tesszük: edukáljuk a lakóközösségünket! Készítsünk egy táblát a faliújságra arról, mi az, ami igen és mi az, ami semmiképp sem kerülhet az egyes hulladékgyűjtőkbe. Ha ezzel nem is váltjuk meg a világot, akit valóban érdekel, ezután figyel majd rá. Sokszor a kis lépések számítanak a legtöbbet.

2. Keressük a helyit!

Próbáljuk felkeresni a környékünkhöz legközelebb eső piacot vagy tájékozódjunk a kistermelőkről, üzletekről a közelünkben. Lehet, hogy csupán 10 perc sétára van tőlünk az a bolt, amilyet keresünk, és ha nem kell beutaznunk a fél várost a szupermarkethez, nem csak a környezetünket és a pénztárcánkat kíméljük, de a helyi termelőket is segítjük. Ezeken a helyeken általában megoldható, hogy saját vászonzacskóba vagy dobozba kérjük az árut, amivel visszaszoríthatjuk a felesleges műanyaghasználatot is.

szolo
Ilyenkor ősszel a zamatos szőlőt is jobb a piacon venni, egyenesen a termelőtől; fotó: Pixabay/Free-Photos

3. Ne vegyünk – kérjünk kölcsön!

Számtalan olyan eset adódhat, amikor hirtelen olyan eszközre van szükségünk, ami nincs otthon. Hogy elkerüljük a túlvásárlást és a felesleges pénzköltést, a legjobb, ha a jól átgondolt vásárlás előtt megkérdezzük az ismerőseinket, szomszédjainkat, lapul-e náluk olyasmi, amire szükségünk van. A Miutcánk alkalmazáson keresztül például kapcsolatba kerülhetünk a környékünkön élőkkel. Legyen szó létráról, fúróról vagy befőttes üvegről, biztosan találunk valakit, aki segíthet. Ne felejtsük el, hogy ez akkor is nagyon hasznos, ha nekünk van olyan eszközünk, amit már nem használunk, de másnak jól jöhet.

hulladékmentes lakóközösség
A jól kezelt komposzt nem büdös, hanem kellemes föld illatú; fotó: Pixnio

4. A hulladékmentes lakóközösség együtt komposztál

Tudjuk, hogy a komposztálás nem olyan egyszerű, ezért ezt a tipp haladó hulladékmenteseknek szól. Ha nincs kertünk és lehetőségünk komposztálni, keressük meg a hozzánk legközelebbi közösségi kertet, vagy kérdezzünk körbe, hátha a környékünkön van valaki, akinél akad, és szívesen megengedné, hogy elvigyük hozzá a konyhánkban keletkezett hulladékot. Ha sokan érdeklődnek a környékünkön a komposztálás után, még sincs a közelben lehetőség, jó ha tudjuk, hogy ez a tevékenység és a kész komposzt felhasználása nem engedélyköteles. Vagyis egyeztetve a közös képviselővel és a többi lakóval, a ház saját udvarában is elhelyezhetünk egy komposztálót, és így létrejöhet egy tudatos, hulladékmentes lakóközösség is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •