ds 3 crossback e-tense

A Suzuki, a Volkswagen, az Opel és a Skoda. A hazai utak királyai, melyeket mindnyájan jól ismerünk. Szinte minden sarkon találkozhatunk ugyanis egy régebbi vagy újabb modellel. Akadnak azonban olyan autók, melyekkel itthon kevésbé találkozhat az ember. A legtöbb ilyen márka kifejezetten sport- és luxusautók gyártására specializálódott, azonban akadnak köztük a hétköznapok embere számára is elérhető, megbízható és elegáns járművek is. Olyanok, melyek egyszerűen csak kevésbé népszerűek hazánkban, mint az évtizedek óta bevált márkák modelljei. Nézzük melyek ezek a – hazai szemmel nézve – ritka autómárkák a magyar utakon! Szerencsére sok példányhoz volt már szerencsénk autótesztjeink során.

1. SsangYong: a kevéséb ismert dél-koreai márka

Kedvező ár, jó felszereltség, hatalmas belső tér, kiváló minőség – így foglaltuk össze tapasztalatainkat, miután leteszteltük a Ssangyong Tivolit. Mi másra lenne szükségünk, ha egy igazán tökéletes, a hétköznapokban is praktikusan használható terepjáróra vágyunk?

tivoli hátsó rész
A SsangYong terepjárói széles körű felszereltséggel, akár hétüléses kivitelben is választhatók

A Ssangyong Dél-Korea negyedik legnagyobb autógyártó cége, mely leginkább SUV-k gyártására specializálódott. Neve hazánkban kevésbé ismert, a ritka autómárkák díszpéldánya, annak ellenére is, hogy a több, mint hatvan éves pályafutás során összeforrt az igényes dizájn, a modern technika és kimagasló minőség fogalmával. Nem véletlenül, hiszen mindegyik SsangYong modellt igényes formatervezés és modern technikai felszereltség jellemez. A cég autói éppen ezért leginkább a karakterük és minőségi kivitelezésük miatt emlékezetesek. Gyártásuk során pedig sok Mercedes alkatrészt használnak, ami már alapvetően borítékolhatóvá teszi megbízhatóságukat.

ssangyong tivoli budapesten izgalmas automarkak
A Ssangyong a harmadik legnagyobb dél-koreai márka a KIA és a Hyundai után

2. DS: a francia elegancia megtestesítője

A DS igazi luxusmárka, melynek modelljeire a francia autógyártás eleganciája és kifinomultsága jellemző. Az DS 2009-ben debütált a piacon, a Citroën egyik al-márkájaként. Így már kevésbé lehet meglepő, hogy az első DS modell megalkotásához az inspirációt nem más, mint a Citroën legendás DS 19-e jelentette. Az új autómárka ennek a nagy elődnek a szellemiségét képviselve robbant be a piacra, és azóta elegánsabbnál elegánsabb autókkal képviselteti magát.

kovács patrícia elektromos-ds 3 crossback márkakövet
Kovács Patrícia színésznő a DS hazai nagykövete, és egy tisztán elektromos DS 3 CROSSBACK E-TENSE

A DS pont annyira különleges, mint a legújabb párizsi divat, az imázsra pedig ráerősít az is, hogy már a neve is eleganciát és magasztosságot sugall. Elég csak megnézni a Louvre ihlette DS 7 CROSSBACK gyönyörű limitált kiadását!

ds 7 crossback Louvre piramis
Louvre ihlette DS

A DS franciásan ejtve (déesz) nem mást jelent, mint azt, hogy istennő. A stílusos sportautók szerelmeseinek mindenképp érdemes egy próbát tenniük vele, egész biztos, hogy nem fognak csalódni benne – mi sem csalódtunk, amikor egy 2 literes dízel, platinaszürke DS 7 Crossback került hozzánk, tapasztalatainkat ebben a cikkben összegeztük.

DS 3 r
Egy darabka párizsi haute couture – így jellemezhető legegyszerűbben a DS 3 Crossback

3. Maserati: az olasz luxus sportautó

Ha prémium minőségről és eleganciáról beszélünk, nem maradhat le a listáról az olasz luxusmárka, mely leginkább sport- és versenyautók gyártásáról híres. Az izgalmas és ritka autómárkák között méltó helyet foglal el a Maserati, amely teljesítményben és eleganciában is a maximumot nyújtja. Nem véletlenül mondják azt, hogy minden egyes modellje olyan, mintha egy valódi műalkotás lenne. Egy 2018-as felmérés szerint mindössze 213 darab közlekedik a magyar utakon, ám még így sem annyira ritka, mint a Lamborghini, melyből két éve összesen 16 darab, vagy a Bugatti, melyből mindössze 1 darab volt hivatalosan megtalálható az országban. Ami a luxusautók piacát illeti, friss adat, hogy idén itthon új gazdára talált 852 Porsche, 18 Ferrari, 5 Rolls-Royce és 3 Lamborghini.

izgalmas automarkak Maserati sportauto
A jövő év nagy durranása a 65 milliós Maserati MC20

Melyek a legnépszerűbb márkák itthon?

Az elmúlt évek felmérései azt mutatják, hogy a magyarok körében a legnépszerűbbek továbbra is az olcsón elérhető, ámde megbízható kategóriába tartozó járművek. Az élbolyban olyan márkákkal találkozhatunk, mint a Volkswagen, az Opel, valamint a Ford, és nem meglepő módon továbbra is dobogós a Suzuki, melyet talán az elmúlt két évtized legnépszerűbb autómárkájaként is kikiálthatunk Magyarországon. Egy felmérés szerint tavaly hazánkban az Opel Astrát és a Suzuki Swiftet keresték a legtöbben. A használt autók piacán a legnépszerűbb modellek között vezet az Opel Astra, de kelendő a Suzuki Swift és Ford Focus is.

kek es piros ford puma
Míg a Ford népszerű itthon, de a Puma egyelőre nem terjedt el túlságosan – pedig milyen jól is néz ki ez a kék és piros modell

A Drive Me Baby indulása óta számtalan autót teszteltünk már, olyan márkák modelljeit is, amelyek nem kimondottan unikálisak, de nem is a legelterjedtebbek idehaza. Ilyen volt például:

Forrás: Netlízing

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •