használt autó piac autóvásárlás
Az új kocsik hiánya miatt a fiatal, minőségi használt gépjárművek jelentenek megoldást; fotó: Freepik/prostooleh

Ugyan három egymást követő hónapban is jelentős mínuszt produkált a használt autó piac az év során, az első háromnegyedév összesítése alapján mindössze 2,1 százalékot esett vissza az értékesítések száma idén 2019-hez képest. Január és szeptember vége között 586.489 gépkocsi átírást regisztráltak hazánkban. Tehát továbbra is igen nagy az érdeklődés a másodkézből származó járművek iránt, a legnépszerűbb használt autók között vezet az Opel Astra, de kelendő a Suzuki Swift és Ford Focus is.

Rekordot vártak, megtorpanás következett

Minimális ugyan, de az első kilenc hónap alapján megtorpant a használt autó piac 2020-ban, pedig az év elején úgy tűnt, ezúttal is rekord születhet a területen. Az elmúlt 8-10 évben folyamatosan nőtt a másodkézből eladott autók száma, és ez a tendencia januárban és februárban is folytatódott. Akkor tíz százalék fölötti mutatókkal emelkedett a terület. Március és május között – a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején – azonban 18, 34 és 7 százalékos mínuszt mutatott a terület. Júniusban viszont észhez tért a piac, s azóta minden hónap túlszárnyalja a korábbi év teljesítményét. Ennek köszönhetően összességében 586.489 használt gépjármű cserélt gazdát az országhatáron belül. Ez mindössze 2,1 százalékos mínuszt eredményezett. Jelentős problémát jelent viszont, hogy az átírt autók 74,5 százaléka tíz évnél is idősebb, ami hűen tükrözi az évek óta öregedő, hazai autóállományt, amelynek az átlagéletkora – a legfrissebb, 2019-es KSH adatok szerint – jelenleg 14,4 év.

autóvásárlás szalon kocsikulcs
Az érdeklődést látva az utolsó negyedév kompenzálhatja az idei kiesést; fotó: Freepik/standret

„Ahogy arra számítani lehetett, a használt autó piacot jóval kevésbé rázta meg a koronavírus járvány. Az egy-hét éves, minőségi használt autók piacán ez végképp igaz, óriási az érdeklődés” – mondta el Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. „A vírushelyzet a mi területünkre plusz vásárlókat hozott. Az új kocsik hiánya miatt egyetlen alternatívaként a fiatal, minőségi használt gépjárművek jelentenek megoldást.”

Íme, a legnépszerűbb használt autók

Januártól szeptember végéig a legtöbben alsó-középkategóriájú (29,48 százalékos piaci részesedés) gépkocsit kerestek, de a kisautók (22,79 százalék) és a felső-középkategóriás modellek (15,28 százalék) is népszerűek voltak. A legnagyobb számban Budapesten, Pest megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vásároltak használt autót. A legkisebb érdeklődés Tolna és Nógrád megyében mutatkozott a másodkézből származó gépkocsik iránt.

A legtöbben Opelt (12,24 százalékos piaci részesedés), Volkswagen (10,23 százalék) és Suzukit (8,97 százalék) vásároltak. Kilenc hónap után a típusok rangsorát az Opel Astra vezeti a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt. A tíz legnépszerűbb modell között pedig összesen négy Volkswagen-csoportos márka található. A Golf a negyedik, a Passat az ötödik, az Octavia a nyolcadik, a Polo a kilencedik helyen áll. A luxusautók piacán is jelentős mozgolódás volt tapasztalható: az országban új gazdára talált 852 Porsche, 18 Ferrari, 5 Rolls-Royce és 3 Lamborghini is.

Opel Astra Sports Tourer
Az alsó-középkategóriás autókat szeretjük a legjobban, például az Astrát; fotó: Opel

Használt autó vásárlásakor körültekintően járjunk el, s lehetőség szerint ismert előéletű gépkocsit vásároljunk, de csak azután, hogy egy márkaszervizben átnézettük azt. Kiváló eszköz a vétel előtt a Belügyminisztérium ügyfélkapuján keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platform, ahol ellenőrizhetjük a magyar kocsik múltját is. Például a kártörténetet, a korábbi tulajdonosok számát, de az is kiderül, ha egy kocsi korábban taxiként üzemelt. További tippeket használt autó vásárlásához itt találsz.

A témáról ebben a videóban Szabados Ágnes, a Das WeltAuto márkanagykövete beszélgetett bővebben Frank Györggyel.