Karácsony előtt és az ünnepek alatt is sokan ülnek autóba: a vásárlás mellett számos család indul rokonlátogatásra ilyenkor. A hosszú út alatt pedig nem árt, ha van nálunk pár egyszerűen csomagolható, a kocsiban is elfogyasztható falat – íme, a legjobb hat étel utazáshoz, amelyek között van laktózmentes és vegetáriánus fogás is.
1. Tökéletes étel utazáshoz, csak hamar fogyjon el: füstöltlazacos-tojáskrémes bagel
laktózmentes; energiatartalom/szendvics: 600 kcal; szénhidráttartalom/szendvics: 54,6 g
Egyáltalán nem nehéz házi bagelt készíteni, ebből a tésztából sokáig puha (kívül pedig ropogós) péksüteményeket készíthetünk. Csak akkor lehet ez jó étel utazáshoz, ha hamar elfogyasztjuk, vagy biztosítani tudjuk a hűtést.
Hozzávalók (4 szendvicshez):
A bagelhez:
- 150 g fehér tönköly búzaliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 mokkáskanál + 1 csapott teáskanál só
- 150 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál nádcukor
- 1/2 tojás
- 4 evőkanál szezámmag
A töltelékhez:
- 4 tojás
- 4 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál mustár
- só, őrölt fekete bors
- pár szál petrezselyem
- 100 g füstölt lazac
A kétféle lisztben elvegyítjük az élesztőt és az egy kávéskanálnyi sót. Hozzáadagoljuk a vizet és az olajat, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és négy részre osztjuk. Mindet hengerré nyújtjuk, végeiket összenyomkodjuk (középen maradjon lyuk), majd sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. További 20 percet kelesztjük. Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, beletesszük a cukrot és a maradék sót.
Az újra megkelt bageleket a forrásban lévő, cukros, sós vízbe helyezzük, és 1-1 percet főzzük (miután felszínre jött a tészta, konyhai fogóval megfordítjuk). Visszatesszük mindet a sütőlemezre, tetejüket lekenjük az elhabart tojással, megszórjuk szezámmaggal, és 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a tojásokat keményre főzzük. Amikor elkészültek, leszűrjük, és megvárjuk, hogy kihűljenek. Késes aprítóba tesszük a majonézzel és a mustárral, sózzuk, borsozzuk, összetörjük, végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet.
A kihűlt bageleket hosszában kettévágjuk, megtöltjük a tojáskrémmel és az apróra tépkedett füstölt lazaccal. Néhány kockányi sajtot és egy kis salátát mellé csomagolva nemcsak finom, hanem igen tápláló uzsonnát készíthetünk.
A cikk a következő oldalon folytatódik.
2. A legízletesebb étel utazáshoz: sütőtökkrémes-dióvajas szendvics
laktózmentes; hozzáadottcukor-mentes;tojásmentes;energiatartalom/darab: 914 kcal; szénhidráttartalom/darab: 89,9 g
Olajos magvakból, kevés semleges ízű olívaolaj vagy ízben passzoló magolaj hozzáadásával csodás vajakat készíthetünk. A dió és a sütőtök tökéletes páros, amit csak tovább fokoz a szójaszósz és a rukkola íze. Tökéletes és különleges étel utazáshoz, csomagoljunk belőle jó sokat az útra.
Hozzávalók (2 darabhoz):
- 400 g sütőtök (tisztított súly)
- só, őrölt fekete bors
- 1 csipet őrölt csilipaprika
- 2 evőkanál sötét szójaszósz
- 100 g dió
- 3-4 evőkanál dióolaj vagy szezámolaj
- 2 db vastagabb, tetszőleges szendvicszsemle
- 60 g pulykamellsonka
- 1 kis marék rukkola
A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és megszórjuk sóval, valamint borssal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni. A kihűlt tököt késes aprítóban krémesre törjük a csilivel és a szójaszósszal.
A diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. Amikor kihűlt, aprítógépben megőröljük. Az aprítógépet érdemes kis megszakításokkal, hosszabb időn át járatni, hogy a dió önmagában is krémesedni kezdjen. Csak ezután adjuk hozzá az olajat, illetve egy kevés sót.
A zsemlét hosszában 3 részre vágjuk. Megtöltjük a sütőtökkrémmel, a dióvajjal, a sonkával és a rukkolával.
3. Ebből mindenki kér még egy szeretet: zabos banánkenyér
vegetáriánus; energiatartalom/szelet: 275 kcal; szénhidráttartalom/szelet: 44,5 g
Ezzel a banánkenyérrel nem lehet mellélőni: hasznosíthatjuk benne a túlérett banánokat, az eredmény pedig annyira finom, hogy nincs, aki ne kérne belőle még egy szeletet.
Hozzávalók (8 szelethez):
- 2 + 2 db érett banán
- 2 tojás
- 50 ml tej
- 25 ml olaj
- 50 + 50 g nádcukor
- 100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 100 + 10 g zabpehely
- 40 g aprított mogyoró
- A banánokból kettőt meghámozunk, és késes aprítóban pépesre törjük. Hozzákeverjük a tojásokat, a tejet, az olajat és 50 g nádcukrot.
A lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és a fahéjat. A 10 dkg zabpelyhet és a mogyorót forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A lisztes keverékhez adjuk, majd az egészet a nedves hozzávalókhoz forgatjuk.
A masszát közepes méretű (kb. 250*150 mm), sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük. A tetejét kirakjuk a másik két meghámozott, hosszában félbevágott banánnal, és megszórjuk a maradék nádcukorral és zabpehellyel.
180 °C -ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átült-e. A banánkenyeret a formában hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük fel.
A cikk a következő oldalon folytatódik.
4. A gyerekek kedvence: mogyorós-kakaós csiga
vegetáriánus; energiatartalom/darab: 227 kcal; szénhidráttartalom/darab: 26,1 g
Készítsük teljes kiőrlésű lisztből, adjunk hozzá mogyorót, és csomagoljunk mellé friss zöldséget és gyümölcsöt!
Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához:
- 50 g vaj
- 50 g tejföl
- 1 + 1/2 tojás
- 20 g + 1 evőkanál nádcukor
- 200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 50 g világos rozsliszt
- 1/2 zacskó szárított élesztő
- 1 csipet só
- 50 + 100 ml tej
- 1/2 vaníliarúd kikapargatott veleje
A töltelékhez:
- 20 g vaj
- 15 g sötét kakaópor
- 40 g őrölt mogyoró
- 30 g nádcukor
A vajat felhabosítjuk a tejföllel, az 1 egész tojással és a 20 g cukorral. A kétféle lisztet összekeverjük az élesztővel és a sóval, majd hozzáadjuk a vajas elegyhez. Végül kb. 50 ml tejet öntünk hozzá, és puha, sima felszínű tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, egyenletesen megszórjuk a kakaópor, az őrölt mogyoró és a nádcukor keverékével. Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd éles késsel ujjnyi vékony szeletekre vágjuk.
A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Tetejüket átkenjük a maradék elhabart tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben a 100 ml tejben elkeverjük a maradék nádcukrot és a vaníliavelőt. A sütési idő vége előtt pár perccel a csigákra locsoljuk, ezáltal lesznek igazán puhák.
5. Gyümölcsrizs elvitelre: ananászos gyümölcsrizsmuffin
gluténmentes; vegetáriánus; energiatartalom/darab: 173 kcal; szénhidráttartalom/darab: 25,1 g
Könnyen magukkal vihetjük a gyümölcsrizst, ha az uzsonnás dobozba muffin formájában kerül. Ha nemcsak a glutén-, hanem a laktózmentesség is cél, a tejet egyszerűen cseréljük le (híg) kókusztejre. Ebben az esetben cukorból elég egy kicsivel kevesebb is.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 150 g desszertrizs (vagy bármilyen más kerek szemű rizs)
- 600 ml tej
- 80 g nádcukor
- 50 g kókuszreszelék
- 150 g ananász (tisztított súly, kb. fél ananászból)
- 4 tojás
- 50 g rizsliszt
A szűrőn átöblített desszertrizst nagy lábasba szórjuk, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a nádcukrot és a kókuszreszeléket. Felforraljuk, majd kevergetve sűrűre főzzük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, és lefedve félretesszük hűlni.
A megtisztított ananászt kis kockákra vágjuk.
A tojásokat elhabarjuk, majd a kihűlt rizshez forgatjuk. Belekeverjük az ananászkockákat, végül hozzászitáljuk a rizslisztet is, és az egészet alaposan összeforgatjuk. A masszát egy muffinpapírral bélelt muffinsütő mélyedéseibe kanalazzuk.
170 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A muffinokat a formában hagyjuk langyosra hűlni. Tetejét díszíthetjük kevés kókuszchipsszel, de ez akár el is maradhat.
A cikk a következő oldalon folytatódik.
6. Ha nassolni támad kedvünk: meggyes-datolyás energiagolyó
gluténmentes; laktózmentes; hozzáadottcukor-mentes; tojásmentes; vegán; energiatartalom/darab: 47 kcal; szénhidráttartalom/darab: 6 g
Van élet a kókuszgolyón túl! Nyugodtan elfelejthetjük a kekszes alapú, rengeteg cukrot tartalmazható „retró” édességet. Gyümölccsel, datolyával és magvakkal készítve ugyanolyan finom, ráadásul hozzáadott cukorra sem lesz szükség. Ideális édes étel utazáshoz.
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 100 g friss datolya (magozva mérve)
- 50 g friss vagy fagyasztott meggy (magozva mérve)
- 10 g puffasztott rizs
- 30 g dió
- esetleg kevés kókuszreszelék és puffasztott amaránt
A datolyát és a meggyet lábasba tesszük. Felöntjük egy kevés vízzel, majd kevergetve puhára főzzük (fontos, hogy a főzés végére főjön el az összes folyadék). Félretesszük hűlni.
A kihűlt pépet aprítógépben összetörjük, majd kikeverjük a puffasztott rizzsel és a finomra őrölt dióval. Ha túl lágy a massza, még kevés diót adagolunk hozzá.
8 golyót formázunk belőle. Hagyhatjuk így magában, vagy meg is hempergethetjük egy kevés kókuszreszelékben vagy puffasztott amarántban.
Étkezés után jólesik legurítani egy kávét, főleg, ha még hosszú út áll előttünk. Korábban utánajártunk, hogy a koffein és az energiaital mennyire befolyásolja a vezetést és a koncentrálóképességet.