Kezdőlap Style&Trend Gasztro Itt a legjobb főzött csokoládé fagylalt, amit valaha ettél! Mutatjuk a receptet

Itt a legjobb főzött csokoládé fagylalt, amit valaha ettél! Mutatjuk a receptet

(Fotó: Alisha Mishra/Pexels)

Ha már pár napja alaposan kitárgyaltuk, hogyan kell helyesen használni a fagyigépeket, és mik a kerülendő hibák, illendő egy tuti fagyigépes receptet is hoznunk. És ha fagyi, akkor tudjuk, hogy az főzöttnél nincs jobb. Igen, időigényesebb, de a belefektetett energiát elfeledteti, amikor először megkóstolod. Egy dolog biztos, az alábbi főzött csokoládé fagylalt recept után eszedbe sem jut majd fagyiport venni.

Íme a legjobb főzött csokoládé fagylalt!

Hozzávalók:

  • 55 g étcsokoládé
  • 4 nagy tojás sárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 240 ml állati eredetű tejszín
  • 240 ml tej
  • 35 g holland kakaó
  • 1,5 teáskanál vanília kivonat (a vaníliapaszta a legjobb)
Főzött csokoládé fagylalt a legjobb fagylalt (Forrás: Freepik)

Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz felett vagy a mikró olvasztó üzemmódjával felolvasztjuk, majd félre tesszük.

Elektromos habverővel a tojássárgákat a kristálycukorral kifehéredésig és sűrűsödésig habosítjuk, ez kb 3-5 perc, ezt is félre tesszük.

Egy lábasban kevés tejben csomómentesre keverjük a kakaóport, majd hozzáöntjük a maradék tejet és tejszínt. A keveréket közepes tűzön, gyakori kevergetés mellett addig melegítjük, amíg a tej habosodni nem kezd, ha van hőmérőnk, akkor ez 82 fok, amikor ezt elérte, vegyük le a tűzről.

Most jön a hőkiegyenlítés. A forró kakaós tejkeveréket, szépen lassan hozzácsurgatjuk a felvert tojáshoz úgy, hogy azt közben folyamatosan keverjük. A lassú csorgatás és a folyamatos keverés azért fontos, hogy a tojást ne főzzük meg a forró folyadékkal. Ha szépen homogénné kevertük a keveréket, mehet bele az olvasztott étcsokoládé, ezt is keverjük el alaposan.

A hőkiegyenlítés után a csokoládékrémet szűrőn át visszaöntjük a lábasba, majd alacsony hőfokon, folyamatosan keverve 77 fokig melegítjük, majd rögtön lehúzzuk a tűzről. Hőmérő nélkül addig melegítjük, amíg a krém olyan sűrű nem lesz, hogy az egyenletesen bevonja a fakanál hátulját. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy a krémbe mártott fakanál hátulján végighúzzuk az ujjunkat, ha a húzott csík nem folyik össze, akkor jó a krém. Semmiképpen se forraljuk fel! Inkább előbb vegyük le a tűzről, mint később.

Az elkészült krémet átöntjük egy edénybe, ha már kissé kihűlt letakarjuk úgy, hogy a folpack érintkezzen a krém felületével, így nem fog bebőrösödni. Legalább 4-6 órára hűtőszekrénybe rakjuk. A már teljesen hideg krémet a fagylaltkészítő gép instrukciói szerint készre keverjük.

A házi fagyi recept a Joy of Baking Chocolate Ice Cream magyar fordítása, többször ki lett próbálva (hőmérő nélkül is!), bevált recept, aminek az eredeti, angol nyelvű verziója és hozzá a videó erre a linkre kattintva találod.

Ezeket a cikkeket se hagyd ki: