grillszezon kerti grillezés
Néhány alapvető szabály betartásával a kerti grillezés garantáltan szuper lesz (Fotó: Free-Photos/Pixabay)

Habár az időjárás hetek óta macska-egér játékot játszik velünk, de mostanra kijelenthetjük: végre elérkezett a várva várt grillszezon! Mindegy, hogy a balkonon, a teraszon vagy a kertben izzítjuk be a grillt, az élmény és a finom ízek garantáltak. Persze, ha tökéletes eredményre törekszünk, érdemes tisztában lenni néhány fontos szabállyal. Mutatjuk a kerti grillezés alapvető szabályait.

1. Legyen megfelelő a parázs

Akkor lesz sütésre alkalmas a hőmérséklet, ha a faszénen megjelenik egy világos hamuréteg. Más módon is egyszerűen tesztelhetjük a hőt: ha a kezünket kb. 12 cm-rel a rostély fölé tesszük, és ha 5 másodpercnél tovább ott tudjuk tartani, akkor még nem elég forró a faszén.

faszén kerti grillezés
Ne siessük el, várjuk meg, amíg a faszén már csak parázslik (Fotó: Bence Balla-Schottner from Pixabay)

2. Pácoljunk!

Az igazán ízletes hús jól be van pácolva. Az olajból, esetleg mustárból, joghurtból és zöldfűszerekből vagy egyéb, kedvünk szerint összeválogatott ízesítőkből készült pácnak idő kell: legalább 4 órát kell pihenniük benne a húsoknak. A pácolt húst tegyük a hűtőszekrénybe. És ne spóroljunk az olyan ízletes összetevőkkel, mint a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű!

3. Sózzunk – de mikor?

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül a só az ételre, sózni csak a grillezés legutolsó perceiben szabad, vagy akkor, amikor az elkészült étel lekerül a grillrácsról. A só ugyanis kivonja az ételből a nedvességet, így ha a pácba só kerül, vagy a grillezés kezdetén szórjuk meg a húst, könnyen kiszáradhat – még a zsírosabb húsfélék is.

húspácolás marhahús grillezés
(Fotó: gate74/Pixabay)

4. Időzítsünk!

A húst a grillezés előtt 1 órával vegyük ki a hűtőszekrényből. Ha így teszünk, szép egyenletesen fog átsülni.

5. Áztatni is szükséges

Ha fából készült nyársakat használunk, akkor a nyársakat a grillezés megkezdése előtt legalább fél órával áztassuk hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a sütögetés közben.

A grillszezon alapszabályai a következő oldalon folytatódnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2