Kezdőlap Style&Trend Gasztro 8 egészséges nassolnivaló, amelyből annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél

8 egészséges nassolnivaló, amelyből annyit ehetsz, amennyit csak szeretnél

(Fotó: Joanna Kosinska/Unsplash)

Rossz hírrel kell kezdenünk: sajnos 0 kalóriás ételek nem léteznek. Nincs kalóriamentes rántott hús, sem hamburger, sem sült krumpli, sem almás pite. Léteznek viszont olyan élelmiszerek, amelyekből bátrabban lehet enni anélkül, hogy tartanunk kellene a plusz kilóktól. Mutatjuk, melyek azok az alacsony kalóriatartalmú, nem hízlaló gyümölcsök és zöldségek, amiket bátran fogyaszthatsz.

1. Angol zeller

A zeller kb. 95%-ban vízből áll, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lenne tápanyagdús: káliumot, folsavat, rostokat és K-vitamint tartalmaz. A legjobb minél frissebben fogyasztani, antioxidáns-tartalmát ugyanis 5-7 nap után elveszti.

2. Áfonya

A legmagasabb antioxidáns-tartalmú gyümölcs, és emellett rengeteg rostanyagot is tartalmaz.

3. Uborka

Főként vízből áll, tápanyagok zömmel a héjában és a magjaiban találhatók. Éppen ezért, ha megbízható forrásból vásárolunk uborkát, ne hámozzuk meg. A héj és a magok ezen túl a jó látásért felelős béta-karotint is tartalmazzák.

4. Paradicsom

A-, B2- és C-vitamin, folsav, kálium, rostanyagok… Igen, ezek mind megtalálhatók a paradicsomban! Ráadásul egy közepes fej csak 25 kalória.

A következő oldalon folytatódik az alacsony kalóriatartalmú egészséges nassolnivalók listája.

Egészséges nassolnivalók

Ezek az élelmiszerek vagy keményítőt nem tartalmaznak, vagy nagyrészt vízből állnak, ezért alacsony a kalóriatartalmuk, illetve rostban gazdagok. A sok rost azért különösen hasznos, mert hosszú távon biztosítja a telítettség érzetet. Emellett a zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, valamint további hasznos tápanyagokkal.

Ezeket az ételeket fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatod (Fotó: Freepik)

5. Grépfrút

A grépfrút nem véletlenül számos diétás étrend kedvence: sok C-vitamint, folsavat és rostot tartalmaz, segít stabilizálni a vércukorszintet.

6. Brokkoli

A legjobb, ha párolva vagy sütve fogyasztjuk. A-, C-, E- és K-vitaminjai teszik igazán egészségessé, és rosttartalma sem elhanyagolható.

7. Eper

Kevesen tudják, hogy egy adag eperben több a C-vitamin, mint ugyanannyi narancsban. Sok benne a kálium és a rost, egy csésze eper kb. 50 kalóriát tartalmaz.

8. Saláták

A legtöbb salátaféle (pl. jégsaláta, római saláta) alig tartalmaz kalóriát, cserébe gazdagok A- és C-vitaminban, folsavban és vasban.

Forrás: Insider/Ízes Élet