Ilyet még nem láttál! Papírhamuból épül a spanyol autópálya

Szerencsére ma már egyre több vállalat fordít kiemelt figyelmet a fenntarthatóságra, a környezetkímélő és újrahasznosító megoldásokra. Spanyolországban is egy figyelemre méltó projekt zajlik éppen. A Valencia melletti autópálya első blikkre olyan, mint bármely más sztráda. Pedig nagyon is különleges, ugyanis az autópálya cement helyett papírhamu felhasználásával készült. Tipp: Nyáron is légy következetes az autópályán! Mutatjuk, hogyan közlekedj

A papírhamu tökéletesen helyettesíti a cementet

Egy úttörő technológiának hála, az Acciona vállalat papír hamujára cserélte le a cementet, a még nagyobb tartósság érdekében. “Az útépítésben a legerősebb anyagokra van szükségünk. Ehhez általában cementet használunk. A papírhamu nem csak úgy néz ki, mint a cement, hanem megfelel a cement összes műszaki követelményének, de környezetbarátabb is” – magyarázta Jan Jose, az Acciona munkatársa.

autópálya
Az Acciona célja, hogy a papírhamu autópálya építésnél való felhasználása országosan elterjedjen, aztán pedig nemzetközi szinten is (Fotó: wirestock/Freepik)

Az újrafeldolgozásra már alkalmatlan papír, a cellulóz elégetésével és annak felhasználásával a vállalat a szemetet, amely nagy valószínűséggel a hulladéklerakókba kerülne, erőforrássá változtatja. Az eljárás ráadásul jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást. “A projekt potenciális hatása óriási. Kiszámoltuk, hogy a CO2-kibocsátás 65-75% -át megtakaríthatjuk. Így akár évi 18 ezer tonna cementet is spórolhatunk” – magyarázta Jan Jose.

Az Acciona rész vesz a Papírlánc-projektben, melynek célja az európai papír- és cellulózipar által termelt hulladék hasznosítása. Jelenleg az ágazat éves termelése 130 millió tonna – a második legnagyobb a világon. Ebből 11 millió tonna újrahasznosíthatatlan hulladék. A Papírlánc-kezdeményezés Európa szélesebb körű ipari stratégiájának része, melynek célja a természeti erőforrások cirkulárisabb megközelítésének biztosítása.

Cikkeink, amik érdekelhetnek:

Forrás: Euronews

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •