Autópálya
(fotó: pixabay/marcinjozwiak)

A nyár egyértelműen a hosszabb utazások időszaka. A jelenlegi helyzetre pedig ez különösképpen igaz, hiszen majd’ másfél év után végre belekóstolhatunk a szabadság ízébe. A koronavírus jelenleg visszaszorulóban van, ami végre elhozta a nyitást, emiatt azonban az autós forgalom növekedésére is számítani kell. Jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel és türelemmel, itt is csökkenő tendenciát lehet elérni. Mutatjuk, mire kell tekintettel lennünk, hogyan élhetjük túl az olykor erőt próbáló autópálya körülményeket!

Az autópálya írott és íratlan szabályai

Ha messzire indulunk autóval, nagy valószínűséggel autópályán kell majd közlekednünk. Bár az autópálya az összes közútfajta közül statisztikailag a legbiztonságosabb, a figyelmes vezetés itt is elengedhetetlen feltétel. Nyáron mindig vegyük figyelembe, hogy a legnagyobb forgalmat a péntek délutáni, szombat délelőtti nyaralni indulók, valamint a vasárnap délutáni hazatérők generálják. A megnövekedett járműsűrűség miatt a forgalom instabillá válik, könnyen alakulhat ki úgy nevezett pulzálás vagy dugó anélkül, hogy azt valódi forgalmi akadály okozná. Készüljünk fel a váratlan megtorpanásokra, és ha jelentős lassulást észlelünk magunk előtt, a vészvillogó használatával jelezzünk a mögöttünk haladónak is!

Autópálya dugó
Igyekezzünk minden esetben időben jelezni, ha dugót, vagy hirtelen lassítást tapasztalunk az autópályán (fotó: pixabay/blende12)

A sztrádán kialakult torlódásban, állás, vagy araszolás esetén is hagyjuk szabadon a mentő-rendőr-tűzoltó egységek útját. Tegyük ezt úgy, hogy a belső sávból a balra, a külsőből pedig jobbra húzódunk. Ez azért fontos, mert a leállósávon akár egy műszaki hibás jármű is állhat, ezért ott nem biztosított a megkülönböztető jelzéseit használó járművek akadálytalan haladása. Ha pedig már szóba került a leállósáv, érdemes feleleveníteni, hogy azt kizárólag a tovább haladásra képtelen járművel való megállásra vehetjük igénybe, más esetben nem. A rendőrség a leállósávok használatát már tavaly is kiemelten ellenőrizte.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2