Közlekedjünk a saját ritmusunkban

Autópálya
Mindig a saját tempónkban közlekedjünk (fotó: pixabay/micahelgaida)

Az egyértelmű tény, hogy az autópályán a forgalom nagyságával arányosan csökken a haladási sebesség is. Erről már egy korábbi cikkünkben is írtunk: Miért alakul ki dugó az autópályán, ha látszólag nincs semmi oka? Ez lehet, hogy bosszantónak tűnik, ám mégis jobb 80-100-as tempót autózni folyamatosan, mint egy baleset miatt megállni. Ilyen esetben érdemes nem cikázni a forgalmi sávok között, inkább fokozott figyelemmel vezessünk tovább a forgalom ritmusában. Az indokolatlan sávváltás mellett muszáj kiemelnünk a félvállról vett jobbra tartási kötelezettségünket. Különösen fontossá válik ez a szabály a három, vagy többsávos autópályákon, ahol sokszor tapasztaljuk, hogy sokak tartósan a nagyobb biztonságérzetet nyújtó középső sávban autóznak, miközben a szélső sáv is szabad. Szenteljünk nagyobb figyelmet ennek a szabálynak, erre sztrádáinkon jelzőtáblák és út feletti elektronikus jelzések is rendre figyelmeztetnek!

Legyünk minden helyzetben türelmesek

Nem csak a gyorsforgalmi útszakaszokon, hanem minden közlekedési helyzetben főszerep jut a türelemnek és a megértésnek. Nyáron számolni kell azzal is, hogy sok olyan autóvezető is útra kel, akik talán évente csak néhány alkalommal vezetnek az autópálya körülményei között. Nézzük el nekik az esetleges lassabb reakciójukat, vagy alacsonyabb haladási sebességüket!

Autópálya
Sok autó indul egyszerre útnak, így legyünk mindig türelmesek (fotó: pixabay/hpgruese)

Ne feledjük: nem csak mi szeretnénk minél előbb a nyaralóhelyre érni. Valószínűleg mindenki oda igyekszik, és csak kölcsönös odafigyeléssel tudjuk rövidebbé és stresszmentessé tenni az utat!

Olvasd el további hasznos autós tippjeinket is:

(forrás: Autós Nagykoalíció)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2