behajtani tilos
(freepik.com)

Talán az egyik legrugalmasabban értelmezett KRESZ tábla az autós társadalomban a „Behajtani tilos – kivéve célforgalom” tábla. Sokan vélik úgy, hogyha úticéljuk nem is a korlátozással érintett szakaszon van, de az azon való áthaladás a leggyorsabb útvonal, akkor használhatják az érintett útszakaszt. Pedig ez sajnos koránt sincs így.

A behajtani tilos táblák bonyolult világa

A behajtani tilos tábláknak igen sok variációja létezik. Van amelyik az adott útszakaszra csak az egyik irányból történő behajtást tiltja. Akad azonban olyan is, amelyik mindkét irányból megtiltja a gépjármű számára az útszakaszra történő behajtást. Ezen kívül vannak olyan behajtani tilos táblák is, amelyek csak bizonyos súly, vagy méret felett tiltják a behajtást. A behajtani tilos táblához kapcsolódó kiegészítő táblák azonban bizonyos engedményeket tehetnek meghatározott időszakokban, illetve például a célforgalom számára.

Behajtani tilos tábla
Vajon vannak kivételek a behajtani tilos tábla esetében?

A behajtani tilos jelzőtábla alatti „Kivéve célforgalom” kiegészítő tábla azonban felvet néhány értelmezési kérdést. Maga a KRESZ csak annyit mond ki, hogy a tilalom nem vonatkozik arra a járműre, melynek úti célja a táblával megjelölt úton vagy övezetben van. Valljuk be, ez azért egy elég szűkszavú magyarázat a jogszabály részéről. Az bizonyos, hogy magát az áthaladást ez a definíció tiltja, hiszen az úti cél kifejezés feltételezi, hogy a gépjármű vezetője az adott útszakaszon meg fog állni, oda igyekszik. Nem érdemes tehát ezeket az útszakaszokat pusztán a rövidítés, időnyerés vagy a dugó elkerülése érdekében használni.

A gyakorlat egységes abban, hogy az úti cél megállást, sőt a gépjármű elhagyását jelenti. Ha tehát a rendőrhatóság észleli, hogy az érintett útszakaszon csak keresztül hajtottunk, úgy jogosan bírságolnak meg. Az viszont kétségtelen, hogy amennyiben lakóhelyünk található az érintett útszakaszon, oda érkezünk vendégségbe, szállítási, rakodási céllal kell oda behajtanunk, vagy éppen hivatalos ügyintézés miatt kell az útszakaszt használnunk, úgy van olyan igazolható cél, ami miatt ezt megtehetjük. Bár a KRESZ szűkszavú definíciója rugalmas értelmezésre ad lehetőséget, egy esetleges bírsággal szembeni jogorvoslat tapasztalatunk szerint akkor lehet sikeres, hogyha a cél igazolható okiratokkal vagy tanúkkal.

A következő oldalon kiderül, hogy mit jelent a “Lakó-pihenő övezet” tábla.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2