autopalya-fobia sztráda (2)
Sokan rettegnek attól, hogy nagyobb sebességnél elveszítik az uralmukat az autó felett; fotó: Unsplash/Takahiro Taguchi

A városban könnyedén ellavírozol, csak a sztrádára ne ne kelljen kimerészkedned, mert azonnal rád jön az autópálya-para? Ne érezd magad egyedül ezzel! Százból húszan nem szívesen száguldoznak 130-cal. De mit tehetsz, hogy megfékezd a félelmeidet? Témába vág: Félsz a vezetéstől? 5+1 tippünk segít, hogy legyőzd a félelmedet!

A sima félelem könnyen autópálya-fóbia lesz

Akadnak, akik a rutintalanság miatt, mások egy nagy kihagyás után vagy idősebb korban, megint mások pedig azért nem szívesen vezetnek az autópályán, mert már előre félnek a rájuk törő félelemtől. Akár fóbiává is alakulhat, vagyis előfordul, hogy valaki valósággal retteg attól, hogy nagyobb sebességnél elveszíti az uralmát az autó felett. Vannak helyzetek, amik ezt csak fokozzák, például az erős oldalszél, a köd, a sötétség vagy egy vihar. De a türelmetlen, levillogós, bevágós autósok sem segítenek sokat azon, ha ránk tör az autópálya-fóbia. Sőt.

Scared Freak Out GIF - Find & Share on GIPHY

Emlékszem, az első kocsim egy kis autó volt nem túl nagy biztonsági fokozattal, a szél úgy rángatta már 100km/h-nál is, hogy sokszor legszívesebben leparkoltam volna a kocsit a leállósávban és gyalog mentem volna tovább. Megesett az is, hogy annyira szorítottam a kormányt egy 50 km-s úton, hogy szürke volt a kezem, mire megérkeztem. Ráadásul frusztrált, hogy mindenki türelmetlenül kielőzget a külső sávban is, ami csak rátett egy lapáttal a nyugtalanságomra. Amikor valamivel nagyobb és erősebb autóra váltottam, már jóval többet vezettem a sztrádán és az autópálya-fóbia elpárolgott. Tipp: 7 rossz vezetési szokás, amivel tönkreteheted az autót

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3