Az életmódváltás sokakat foglalkoztat, de sokan nem mernek belekezdeni, pedig már néhány alapvető szokás megváltoztatásával is jelentős eredményeket érhetünk el. Éppen ezért életmódváltásba fogni sosem késő, a befektetett munka pedig mindig meghozza gyümölcsét: egészségesebb hétköznapok, fogyatkozó pluszkilók és ellenállóbb szervezet lesz a jutalmunk.
Ha ezt a nyarat szántuk életmódunk átalakítására, június első hetében épp itt az ideje belekezdeni. Jó hír, hogy a tavaszi-nyári időszak az egyik legszerencsésebb, hiszen rengeteg friss, szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ráadásul a meleg időben nem is kívánunk sokat (és nehezen emészthető ételeket) enni.
1. Kezdjük az alapokkal!
Az életmódváltás a hűtőszekrény és a kamra polcainál kezdődik. Nézzük át, mi fér bele új életmódunkba, az egészségtelen, hizlaló alapanyagoknak intsünk búcsút. A felszabaduló helyre pedig jöhetnek új barátaink: töltsük fel a raktárkészletet zöldségekkel, gyümölcsökkel, fehér húsokkal, halakkal, hüvelyesekkel, olívaolajjal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel.
2. Változtassunk a főzési szokásainkon!
Ha idáig bő olajban sütöttünk, próbáljuk ki, hogy a serpenyőt épp csak egy egészen kevés sütéshez alkalmas olívaolajjal kenjük ki. Vásároljunk sütőzacskót, hiszen ebbe egy csepp zsiradék sem szükséges, és kóstoljuk meg az eddig olajban sütött ételeket sütőben készítve.
A következő oldalon további alapvető életmódváltás-tippeket olvashattok.
3. Rost, rost és még egy kis rost
A hüvelyesek említése kapcsán sokakban felmerülhet, hogy vajon nem okoz-e gondot a viszonylag magas kalóriatartalmuk. Valóban nem nevezhetők energiaszegénynek, ám elegendő belőlük kis adagot fogyasztani, ugyanis a sok rostnak köszönhetően hamar eltelítenek. Ezen túl pedig tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Persze nem muszáj folyamatosan lencsét vagy csicseriborsót enni, a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék szintén rostdúsak.
4. Minden étkezés mellé fogyasszunk salátát!
Lehet teljesen egyszerű saláta pici olívaolajjal, sóval vagy kevés balzsamecettel. Vagy mondjuk paradicsomos, kígyóuborkás, lila hagymás, újhagymás, szintén olívaolajjal és morzsolt kecskesajttal. Feldobhatjuk olajos magvakkal, de főétkezések mellé a lehető legszimplább saláta is tökéletes. Egy fontos: fogyasszuk! Rostdús, segít kialakítani a telítettség érzetét. Ráadásul, ha sok salátát eszünk, más ételekből már kevesebb fog a tányérunkra kerülni.
5. Mi a helyzet az este 6 óra utáni étkezéssel?
Megoszlanak az ezzel kapcsolat érvek. Egy azonban biztos: ha éjfél után kerülünk ágyba, teljesen felesleges 6 óra előtt befejezni a napi táplálkozást. De az is biztos, hogy nem jó tele hassal aludni térni. Ha tehetjük, lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk, a ránk törő éhséget próbáljuk gyógy- vagy gyümölcsteával csillapítani.
Forrás: Ízes Élet