Allergia
(fotó: pixabay)

Az allergia szinte már népbetegséggé vált, a lakosság közel 15 százaléka küzd a betegséggel. Ami viszont még ennél is meglepőbb, hogy az allergiában szenvedők kétharmada orvosi javaslatra gyógyszert szed. Magyarországon ma a parlagfű-allergia okozta szénanátha és asztma 22 százalékos előfordulást mutató népbetegséggé nőtte ki magát. A betegség ilyen gyakori előfordulása kifejezetten indokolttá teszi, hogy a gyógyszer helyett megpróbáljuk a háztartási praktikákat bevetni. Kovetkezzen most öt olyan hasznos tipp, amellyel átvészelheted az allergiaszezon időszakát.

Allergiaszezon a nyári időszakban

Kutatások szerint a globális felmelegedésnek is köze lehet az egyre gyakoribb allergiás reakciókhoz. Az évszakok megváltozásával ugyanis a téli időszak melegebb és nedvesebb lett, ezzel pedig a növényzet hosszabb ideig, és nagyobb mennyiségben tud pollent termelni. A levegőszennyezés pedig csak tovább ront a helyzeten. A pollenek felületére ugyanis rátapadnak a levegőben lévő koromszemcsék. A koromszemcsékből a nyálkahártyára kerülve kátrány képződik, amely elősegíti a pollenszemcse átjutását a nyálkahártyán. Ez ellen a szervezet immunrendszere megpróbál védekezni: így jön létre a jól ismert allergiás tünetegyüttes. Többek között a tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, sőt, akár fáradtság, levertség és fokozott alvásigény is. Ahhoz hogy ezeket a tüneteket enyhíteni lehessen, az alábbi tanácsokat érdemes beiktatni a napirendedbe.

1. Utazz tisztább levegőjű vidékre

Ahhoz, hogy a súlyos tüneteket elkerülhesd, vagy enyhítsd, célszerű figyelni a pollenjelentéseket. Ha megteheted, a legnagyobb pollenkoncentrációval jellemezhető hetekre időzítsd a nyaralásodat, és utazz el egy tisztább levegőjű vidékre, a hegyekbe vagy vízpartra.

kirándulás
A pollenszezon idején érdemes a hegyekbe tervezni kirándulást (fotó:pixabay)

2. Válts ruhát

A szabadból hazatérve célszerű az utcán hordott ruhádat lecserélni, és a kötelező kézmosáson túl érdemes leöblíteni a kézre, arcra, szemöldökre, arcszőrzetre tapadt polleneket is. Tiszta vízzel, vagy tengervizes orrspray-vel még az orrodat is tanácsos átöblíteni. A megszokottnál gyakoribb hajmosás, vagy öblítés szintén tanácsos, különösen a hosszú hajú allergiások esetében.

3. Takaríts sűrűbben és alaposan

Porszívózz gyakrabban otthon az allergiaszezon időszakában! Ha lehetőséged van, akkor lehetőleg HEPA-szűrős készülékkel, vagy akár a távollétedben dolgozó robotporszívót bevetve. Mosd fel a padlót hetente többször, és gyakrabban portalaníts ebben az időszakban minden egyes felületet.

tavaszi nagytakarítás tippek trükkök konyha takarítás
A nagytakarítás kevés ember kedvenc tevékenysége, de ha tudatosan kezdünk neki, nem is olyan nagy nyűg (Fotó: Jeshoots)

4. Moss gyakrabban és vesd be a gőz erejét

Mosd ki sűrűbben az ágyneműhuzatodat, különösen a párnahuzatot. A szárítást, az ágynemű szellőztetését pedig semmiképp sem a szabadban végezd. Jól jön az allergia elleni harcban, ha gőzölős mosógépet használsz. Az öblítés kiváltására is bevethető forró gőz ugyanis nem csupán bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százalékát is eltávolítja.

5. Tisztítsd meg a lakás levegőjét is

A lakás levegőjében lebegő pollenek eltávolítására is van megoldás. Bár a szakemberek a beltéri levegőminőség javítására elsősorban a szellőztetést javasolják, az allergiaszezon időszakában igencsak hasznos segítséget nyújthat egy minőségi légtisztító berendezés, vagy egy légkondicionálóval kombinált légtisztító.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

(Forrás: www.lg.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •