praktikák napégésre napozás tengerpart
Vízparti nyaralás alatt ajánlott a megszokottnál intenzívebb testápolás; fotó: Freepik/tirachard

„Kend be vékonyan tejföllel!” Nem, ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami azonban lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül. Hogy melyek a legjobb házi praktikák napégésre, arra a Manna Natúr Kozmetikum felmérése is kereste a választ. „Úgy tűnik, nincs új a nap alatt, ha napégésről van szó. Azt hittük, hogy rengeteg házi praktikát ismerünk majd meg. Ehhez képest mindössze néhány módszert használ szinte mindenki. És nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte” – mondta el az eredményekkel kapcsolatban Varga-Darabos Andrea, a Manna alapítója.

Praktikák napégésre: népszerű a d-panthenol is

A legtöbben – a válaszadók 42%-a – Aloe Verával enyhítik a napégés tüneteit. A növény mindenféle változatát használják, a levelekből frissen kinyomott zselétől a krémekig. Az Aloe verát egyébként sok más dologra használhatjuk, igazi csodanövény, jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben. A második legelterjedtebb módszer a d-panthenol-hatóanyagú, napégés elleni készítmények használata, melyet a válaszadók 22%-a használ a szülők és az orvos tanácsára. Nagyszüleink kedvenc praktikáját, a tejfölt, a válaszadók mindössze 12%-a használja a napégés következményeinek enyhítésére. Érdekesség, hogy míg a magyarok és a szlovákok tejföllel enyhítik a napégés tüneteit, addig a németek túrót, a lengyelek aludttejet, a románok és a csehek joghurtot használnak. Nagyjából 12% használ sheavajat, amiről a médiában hallottak.

aloe vera napégésre
Az aloé kedvező bőrgyógyászati hatásait az Egészségügyi Világszervezet is kiemeli; fotó: Freepik

Tejföl napégésre: jó megoldás, de…

Napégés esetén a nap kerülése, a bőr fokozott hidratálása, nyugtatása javasolt. Enyhe esetekben a házi praktikák elegendők lehetnek, azonban súlyos esetben javasolt gyógyszertári készítmények használata. Ha hólyagos a bőr, vagy a tünetek nem enyhülnek, fejfájás és hányinger lép fel, feltétlen forduljunk orvoshoz. Tejföl napégésre: nos, ez valóban jó praktika, mert hideg, hűsít, nem mozdul el a bőrről, ha felkenjük, ott marad, és enyhíti a panaszokat. A nagyszülők azért használták előszeretettel, mert nem volt más. Ha nincs kéznél más, akkor ma is jó megoldás, mivel nem allergizál, nyugodtan rá lehet kenni a bőrre – mondta dr. Pónyai Katinka bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos.

tejföl napégésre
A tejföl jótékony hatásainak sok tudományos háttere nincsen

Az Aloe vera, a sheavaj és más natúr kozmetikumok használata ugyancsak jó megoldás lehet, azonban nem árt az elővigyázatosság. Más dolog, ha egy egészséges bőrt ápolunk, és megint más, ha egy sérült bőrt szeretnénk gyógyítani, mivel a gyógynövényes készítmények allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért, ha nem javul, esetleg rosszabbodik a bőr állapota, akkor hagyjuk abba a kezelést, és forduljunk orvoshoz, bőrgyógyászhoz. Ha valakinek pollenérzékenysége van, vagy allergiás asztmája, az inkább ne a házi praktikákat, hanem a gyógyszeres kezeléseket használja – figyelmeztet dr. Pónyai Katinka.

Bőrápolás természetesen

Vízparti nyaralás alatt ajánlott a megszokottnál intenzívebb testápolás, és az is, hogy napozás, strandolás előtt alaposan felkészítsük a bőrünket, hiszen a víz, a nap, a homok erősen igénybe veszi a bőrt. A nap végén, fürdés, zuhanyzás után vigyünk fel a még nedves bőrre kókuszolajat vagy sheavajat, ami hidratálja, regenerálja a bőrt. Enyhe napégés esetén természetes megoldásokkal enyhíthetjük a tüneteket. Langyos zuhany vagy kímélő fürdő után nagyon óvatosan itassuk fel a sérült területről a vizet egy puha törülközővel. Figyeljünk, hogy semmiképpen se dörzsöljük, ne radírozzuk az égett bőrt. Majd a még kissé nedves bőrt kenjük be aloékrémmel vagy sheavajjal, ami napégés esetén is hatékony. Ezután egy nedves vattakoronggal óvatosan töröljük le a bőrről a zselés nedv vagy a krém maradékát. Végül natúr, illatmentes sheavajjal vagy szűz kókuszolajjal óvatosan hidratáljuk a bőrt.

Fotók: Manna

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •