8. Toyota hibrid hajtáslánc – de ez vajon hogyan került az autóipari újítások közé?

Aki 2020-ban forradalmi újdonságként tekint a hibridekre, az alighanem egy barlangban töltötte az elmúlt húsz évet. A Toyota benzin-elektromos hajtástechnológiája mégis a modern autóipar egyik leginkább meghatározó eleme, pontosan azért, mert már nem forradalmi, hanem teljesen hétköznapi.

Toyota Corolla Hatchback
A hibrid Toyota Corolla Hatchback dögös és nagyon csajos autó

A kiforrott technika a márka több tucatnyi típusában gondoskodik a kisebb üzemanyag-fogyasztásról, kedvezőbb károsanyag-kibocsátásról és csendesebb, finomabb üzemről. Évről évre nő a Toyota hibrid típusainak száma (és egyre több modell kapható kizárólag hibridként), és hogy lépést tartsanak, a japán autógyártó versenytársai is elkezdték a maguk módján demokratizálni a technológiát.

corolla hybrid
A Toyota hibrid mára teljesen hétköznapi, átlagos technológiává vált – pont annyira természetes, mint a biztonsági öv, a központi zár vagy a belső levegőkeringetés

9. Kakukktojás az autóipari újítások közt: e-útseprőgép

Tegye fel a kezét, aki hallott már a finn start-up újdonságáról, a nagyteljesítményű villanymotorral működő, teljesen automatizált úttisztító járműről! Pedig a Trombia Free már jövőre megkezdi tesztüzemét. 2022-től pedig nagyszériában készülhetnek az emissziómentes aszfaltseprő- és mosógépek, több millió tonnával csökkentve a világ útkarbantartó üzletágának széndioxid-kibocsátását. Csepp a tengerben? Talán igen, de ha az útseprő gépek közlekedhetnek önállóan, elektromosan, miért is ne tehetnék ugyanezt a szemetes kocsik, a hókotrók, a postai kézbesítő járművek és így tovább – a Kuopio városában alapított cég forradalmasíthatja a közművek járműhasználatát. Így mindenképpen helyet kellett kapjon 2020 autóipari újításai közt.

Trombia Free
Trombia Free

10. Utólag beépíthető head-up kijelzők

A biztonságos közlekedés néma, elfeledett hőse, ugyanakkor az elmúlt két évtized egyik legnagyszerűbb fejlesztése a head-up kijelző, amely a vezető látómezejében jeleníti meg a fontos információkat, így minimalizálva azt az időt, amíg a sofőr leveszi a tekintetét az útról. Nem volna túlzott elvárás, hogy 2020-ban minden autó rendelkezzen ezzel a technológiával, ám az autóipar lassan reagált az igényekre.

head-up display
Head-up kijelző – sok márka még csak most veszi fel a palettába

Nem úgy a tartozékpiac, ahol egyre több forrásból szerezhetünk be jó minőségű, kiválóan működő, okostelefonnal szinkronizált head-up kijelzőket. Ezek nemcsak az autó kezelésében, de a telefon szinkronizálásában, az üzenetek megjelenítésében is új korszakot nyithatnak.

Fotók: Toyota, Lexus, autotrader.com, slashgear.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3