yvel maszk
(Fotó: Yvel/YouTube)

Az izraeli luxusékszer-márka, az Yvel egyetlen darabot készített a koronavírus ellen is védő 1,5 millió dolláros (kb. 436 millió forint) maszkból. Az elkészült luxusdarab árát Isaac Levy, a márka vezérigazgatója teljes egészében az alkalmazottjainak ajánlotta fel, írja a Business Insider. Íme a csodálatos Yvel maszk!

Isaac Levy a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzetre meglepő módon válaszolt. Írt egy e-mailt a törzsvásárlóinak, amelyben közölte velük, amennyiben szeretnék, hogy a márka túlélje a világjárványt, rendeljenek tőlük egyedi ékszereket. Egy a neve elhallgatását kérő, Shanghajban élő kínai üzletember végül 100 ezer és 10 millió dollár közötti összegben megbízta az izraeli céget egy drágakövekkel díszített maszk elkészítésére.

A méregdrága maszkot 18 karátos fehérarany berakások, valamint 3608 darab fekete és fehér gyémántok díszítik. Az Yvel maszk három rétegből áll: a külső aranyozott, gyémántokkal kirakott részből, egy középső csak aranyozott részből, valamint egy belső zsebből, amibe bele lehet csúsztatni egy eldobható N95-ös maszkot. Magyarán szólva, van legalább egy praktikus tulajdonsága is a maszknak, amit feltételezünk, hogy nem mosógépben nem érdemes kimosni.

A világ legdrágább maszkja és senki nem fogja hordani

Az Yvel ékszerészei öt hónap alatt készítették el a remekművet, ami azért is említésre méltó, mivel általában évekbe is kerülhet egy ékszer elkészítése. Luxusmaszk ide vagy oda, a drágakövek miatt 250 gramm súlyú Yvel maszk nem éppen mondható kényelmes viseletnek. Isaac Levy maga sem gondolja, hogy a maszk vásárlója hordani fogja azt. “Ki tudja, egyszer talán a Sotheby’s vagy a Christie’s aukciósházak kínálatában látjuk viszont.”

A maszkból befolyt összeg teljes egészében az Yvel 150 alkalmazottjának bérkiegészítését fedezi. “A bevételből a bérek és a kormány által az elmúlt kilenc hónapban kifizetett segélyek különbségét fogjuk fedezni. Így végül mindenki annyit kap az éves munkájáért, mintha nem lett volna járvány.” Az Yvel egyébként évek óta elkötelezetten segíti a bevándorlók elhelyezkedését. A cégnél dolgozók 90 százaléka 23 különböző országból érkezett bevándorló, akiknek speciális tanfolyamokon tanítják meg az ékszerész mesterséget.

A 2020-as év egyébként divat szempontból egyértelműen a maszkokról szólt. Az oldalon mi is bemutattunk nektek néhányat a legextrémebb viseletekből. Kedvenceink között szerepel a LED-fényel borított és az extrém dizájner maszkok. Egy felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbb magyar fontosnak tartja, hogy megfelelően védjen a szájmaszk a vírus ellen. Ennek ellenére nem jellemző a minősített maszkok használata itthon.

Forrás: Business Insider, Telex

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •