légszűrős szájmaszk
Egy felmérésből kiderült, hogy csak kevesen hordanak, ilyen vagy hasonló légszűrős minősített arcmaszkot. (Fotó: Pixabay)

Minden második magyar fontosnak tartja, hogy megfelelően védjen a szájmaszk a vírus ellen. Ennek ellenére nem jellemző a minősített maszkok használata itthon. A Szerszám Kell online barkácsáruház online közvélemény kutatásba kezdett, amelyben arra volt kíváncsi, hogy milyen típusú maszkot hordanak az emberek, mi alapján választanak és hogyan hordják azokat. A felmérés 2436 fő bevonásával készült, a válaszadók fele 25-54 év közötti budapesti lakos volt.

Szeretnénk, ha védene, mégsem olyat hordunk

orvosi minősített maszkok
Sokan az egyszer használatos orvosi maszkokra esküsznek. Kérdés, hogy valóban csak egyszer kerülnek-e használatra? (Fotó: Freepk)

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók többsége (68 százalék) többször használatos textil, vagy eldobható orvosi szájmaszk mellett tette le a voksát. Ők úgy gondolják, hogy ezek a típusú maszkok védenek a leginkább a megbetegedések és a vírus ellen. Ez az arány annak tudatában érdekes, hogy 47 százalékuk tartja fontosnak, hogy minősített, EU-s szabványnak megfelelő legyen a maszk, amit hord.

Arra kérdésre, hogy jellemzően hogyan hordják a maszkot:

  • 17 százalékuk felelte azt, hogy az orrát szabadon hagyja, vagy az állára húzva hordja a szájmaszkot, hogy jobban kapjon levegőt és ne párásodjon a szemüvege
  • A válaszadók 80 százaléka bevallásuk szerint rendeltetésszerűen, az orrát és a száját eltakarva viseli a szájmaszkot

A maszkvásárlásnál is az ár a legnagyobb úr

fashion designer szájmaszk artista
Minősített maszkok helyett inkább hordunk divatos, textil maszkokokat.

Az ár erős szempont, akkor is, ha nem a legmegbízhatóbb a maszk. Ami a maszkok beszerzését illeti, legtöbben a bolti vásárlást részesítik előnyben és választásnál főleg az ár dönt. Akiknek nem számít, hogy minősített legyen a maszk, biztosan az első és legolcsóbb eldobható, vagy textil maszkot veszik le a polcról. Ugyanakkor hiszed vagy nem, vannak olyanok is, akik a digitális arcmaszkokra esküsznek.

Akinek számít, hogy megfelelően védjen a maszk, az jellemzően ajánlás útján dönt, de ugyanúgy megnézi az árat is. Ami mindkét csoportban közös (a válaszadók 49 százaléka), hogy legyen a lehető legolcsóbb akkor is, ha nem feltétlen az a leghatékonyabb.

Az elmúlt hónapok történései minden szinten kihatottak hétköznapi életünkre. Ennek az egyik meghatározó eleme a maszkviselés, hiszen ezzel óvhatjuk magunkat és a környezetünket egyaránt. A járványhelyzet ugyan enyhült, a maszkviselés azonban újra egyre több helyen kötelező, így az elkövetkezendő időben sminkrutinunkat is némileg ehhez kell igazítanunk. De vajon hogyan lesz tartós és szép a smink a maszk alatt? Itt megtudhatod.

Forrás: Életforma/Szerszamkell.hu

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •