volocopter légitaxi repülő autók skydrive
A kép illusztráció. (Fotó: Volocopter)

A tervek szerint 2023-tól Szingapúr déli felén, részben víz felett vezet majd a város és egyben a világ első légitaxi-útvonala, főként a turistákra fókuszálva. A német Volocopter cég hosszú távú tervei között szerepelnek a távolsági repülések is, írja az Airportal.hu.

Belátható időn belül szolgálatba állhatnak az első repülő taxik

A cég függőlegesen fel- és leszálló, drónokhoz hasonlóan sok kis motorral meghajtott, tisztán elektromos üzemű gépének egyik prototípusa 2019 októberében emberes repülést teljesített Szingapúr belvárosa felett. Ha érdekel, hogy Szingapúrt miért hívják a fények városának, olvasd el az élménybeszámolónkat erről a fantasztikus, és futurisztikus távol-keleti városállamról.

A cég látványtervei alapján így nézne ki a a légitaxi megállója. (Fotó: Volocopter)
new york légitaxi
Szingapúr után a tervek szerint további városokban is feltűnhet előbb-utóbb a légtaxi. (Fotó: Volocopter)

A szolgáltatás előzetes teszteléséhez és első élesben való használatához azért esett a Volocopter választása Szingapúrra, mert a város gazdasági és tudományos központ is egyben. Ezt kihasználva partnerségi megállapodásokat kötnek a helyi felsőoktatási intézményekkel a hatékonyabb kutatás-fejlesztéshez. Közösen dolgoznak majd az anyagtudomány terén, az autonóm repülések útvonalának megtervezésében és validálásában, vagy a minél jobb akkumulátorok kifejlesztésében.

A Volocopter már most nagyban gondolkozik

A Volocopter közleményében kiemelte, nagy segítséget jelent a cégnek, hogy az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és Szingapúr Polgári Légügyi Hatósága (CAAS) nemrég szorosabbra fűzte kapcsolatait. Erre alapozva, további tesztekkel kiegészítve pedig megnyílt az út, hogy belátható időn belül meginduljon a kereskedelmi üzemelés a távol-keleti miniállamban. A Volocopter légitaxis szolgáltatását az alábbi videó szemlélteti.

 

A német vállalat hosszabb távú tervek között már a határon átnyúló, az üzleti utasok igényeire szabott útvonalak is szerepelnek. Ezekkel a helyi gazdasági központok elérhetőségét szeretnék javítani, a károsanyag-kibocsátás növelése nélkül. Ha érdekelnek a már nem is annyira futurisztikus repülő taxik, olvasd el ezt a cikkünket, amelyben a Hyundai és az Uber közös projektjét mutattuk be a témában.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •