Szingapúr városállamát az ázsiai Svájcként is emlegetik (Fotó: Freepik)

Singa-pure, szanszkritul azt jelenti: az oroszlán városa. És valóban, mint az oroszlán, aki sokáig áll lesben, kivárva a legjobb pillanatot a támadásra, úgy maga a város is egészen 1965-ig várt arra, hogy függetlenedhessen az angoloktól, majd gazdaságilag ugrásszerű fejlődésnek indulhasson. Ma már a világ politikai és gazdasági térképén megkerülhetetlen erővel bír. Lakossága alig 4 millió fő, de az 1 főre eső GDP-je majdnem 60 ezer USD. “Egy évvel ezelőtt villant be egy gondolat a fejemben, hogy nekem előbb-utóbb el kell látogatnom Szingapúrba. Nem tudtam, miért, de éreztem, hogy egyszer ezt a városállamot nekem látnom kell. Nem csalódtam, sőt, várakozásaimat messze felülmúlta a város.” Utazási élménybeszámoló Szingapúrról a Petrazworld jóvoltából.

Szingapúr, a “fine city”

Szingapúr történelmét a Nemzeti Múzeum időszakos, Egy új régi világ című kiállításán ismerhetjük meg igazán. A város sokáig Malajzia (akkori nevén Malacca) része volt, illetve gyarmatukká tették a hollandok, majd az angolok. Utóbbiaknak köszönhetően máig megmaradt a jobb oldali közlekedés, a piros emeletes buszok és a néhány viktoriánus épület, illetve a mentalitás, hogy együtt többet érhetünk el. Ugyanakkor olyan tisztaság és rend jellemzi a várost, ami miatt nem véletlenül emlegetik Ázsia Svájca-ként.

szingapúr bírságok

Szingapúrt viccesen „fine city”-nek is „becézik”; az angol szóviccben a fine jelenthet egyszerre bírságot és jót, klasszt is. Tilos például rágógumit behozni az országba, ha valaki mégis megteszi, és rajtakapják, vagy kiköpi/eldobja az utcán 100 ezer forintnak megfelelő büntetést kell fizetnie. Ugyanígy tilos köpködni az utcán (ez főként a kínai turistákra vonatkozik), és 300 ezer forintra büntetik azt, aki nem a kijelölt utcai sarkokon dohányzik, hanem az utca más részein. További “fine” dolgok a fenti képen láthatók, van köztük egészen abszurd is.

szingapúr repülőtér
(Fotó: Pixabay)

Ha ettől a kellemetlen szigortól eltekintünk, Szingapúr nemcsak fine, hanem egyenesen cool város. Már a reptérre érkezéskor eláll az ember lélegzete, az épület belsejében létrehozott mesterséges óriási vízesés és a buja növényzet láttán. Csodálatos belső klíma, orchideák mindenfelé, és mindez még mindig csak a repülőtéren.

A következő oldalon további élmények várnak Szingapúrról.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3
4