Repülőtaxit fejleszt az Uber és a Hyundai

Ahogyan azt ebben a cikkünkben is megírtuk: a kérdés ma már nem az, hogy elég fejlett-e a technológiánk a légi közlekedés forradalmasításához, hanem az, hogy a piaci szereplők mikor és milyen üzleti modellekkel szállnak be a versenybe. Nos, nagyon úgy tűnik, hogy nyakunkon a jövő: a repülő autókra – ide tartozik a repülőtaxi – keveset kell már csak várni.

A Toyota az idei olimpiára ugyanis repülő autót (is) fejleszt, nemrég pedig a Boeing és a Porsche is bejelentette: egy prémium városi légi járművet fejlesztenek közösen. Most pedig az Uber és a dél-koreai Hyundai lépett színre: közös fejlesztésű repülőtaxi prototípust mutattak be. Az eszköz akár 300 kilométeres sebességre is képes.

repulotaxi uber hyundai

Három éven belül piacra kerül a repülőtaxi

Az elektromos meghajtású, majdnem háromszáz kilométer per órás végsebességű, négy ember szállítására képes jármű tesztelését már idén megkezdik. A tervek szerint három éven belül a piacra is kerül a most még S-A1 névre keresztelt típus. Az utasokon kívül kezdetben egy pilóta is ül majd a száz kilométeres hatótávú, elsősorban városi közlekedésre tervezett gépben. Később azonban teljesen önvezetővé fog válni. A tervezők a biztonságra is figyeltek, a rotorok helyettesíteni tudják egymást meghibásodás esetén, és a fülkében ejtőernyőt is elhelyeznek.

A Morgan Stanley tavalyi becslése szerint a légitaxizás húsz év múlva több mint ezermilliárd dolláros üzlet lesz, ezért egyre több cég próbálja megvetni a lábát ebben a szektorban. Az amerikai repülőgépgyártó óriásvállalat, a Boeing a Volkswagen-csoport sportmárkájával, a Porschével közösen fejleszt repülni képes elektromos autót, a kínai Geely pedig részesedést vásárolt egy ígéretes német startupban, a Volocopterben.

A szakértők szerint azonban a működő prototípus nem elég, a repülőtaxi előtt még rengeteg kihívás van, mielőtt forgalomba állhat. A terület jogilag például még egyáltalán nincs szabályozva. Szintén hatalmas feladatnak tűnik a városi környezet átalakítása olyan módon, hogy a repülő járművek biztonságosan tudjanak közlekedni.

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •