autonom kozlekedes 3
fotó: Pxhere/asawin

Tedd a kezedet a szívedre! Az önvezető autó hallatán mi az első gondolatod? Lázba jössz, és már el is képzeled magad egy ilyen járgányban? Esetleg riaszt a gondolat, és távolságtartóan viszonyulsz a technológiai újításokhoz? Vagy legyintesz, hogy ez úgyis a jövő, és egyelőre téged nem fenyeget az a veszély, ahogy önvezető autód legyen? Az Audi is feltette a kérdést, méghozzá több mint 20 ezer embernek: mi jut eszükbe, ha azt hallják, autonóm közlekedés?

Összetett az érzelmi térkép

Az önvezető autó már nem a távoli jövőt jelenti, olyannyira, hogy az Audi 2015 óta vizsgálja az autonóm vezetés társadalmi elfogadottságát. Mostani felmérésükben arra keresték a választ, hogy a racionális érvek, érzelmek, értékek és életstílusok hogyan alakítják az autonóm közlekedéssel kapcsolatos vélekedést. Egy piackutató intézettel együttműködve kérdeztek meg 21 000 embert három földrészen, kilenc országban (Kínában, Dél-Koreában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban). Úgy tűnik, hogy az autonóm közlekedés érzelmi térképe igen összetett képet mutat…

autonom kozlekedes 2
Van, aki fenntartásokkal várja a mobilitás új korszakát

Autonóm közlekedés: nem mindenki várja

Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatal, jól kereső és képzett „státusz-orientált divatteremtők” és a „tech rajongó utazók” várják leginkább az önvezető járműveket. A „gyanakvó vezetők” körében – akik jellemzően inkább idősebbek, alacsony jövedelemmel és iskolázottsággal – inkább a bizalmatlanság a meghatározó. Ők azok, akik szeretnek meglévő dolgokhoz ragaszkodni, és akkor használnák az autonóm vezetést, ha az már teljesen kiforrott lenne. A „biztonságra törekvő vonakodó” akkor élne az autonóm közlekedés lehetőségével, ha a többiek már tapasztalatot szereztek a technológiával kapcsolatban. A legnagyobb felhasználói csoportot azonban az „érdeklődő másodpilóták” alkotják, akik látják a technológia előnyeit és alapvetően nyitottan állnak az önvezetéshez,  amíg az biztosítja, hogy bármikor magukhoz vehetik az irányítást.

autonom kozlekedes
Ahány életstílus, annyi vélemény az autonóm közlekedésről

Eufória Kínában, zárkózottság Európában

A felmérés további izgalmas következtetéseket vont le az autonóm közlekedés és az egyén viszonyáról, íme, néhány megállapítás!

  • Nemzetközileg igen erős érdeklődés (82 százalék) és kíváncsiság (62 százalék) övezi magát az önvezetést.
  • A válaszadók több, mint fele szeretné kipróbálni az autonóm vezetést.
  • Tisztán érzékelhető a megkérdezettek aggodalma annak kapcsán, hogy elvesztik az irányítást (70 százalék) és tartanak az elkerülhetetlen technológiai kockázatoktól (66 százalék) is. A válaszadók 41 százaléka bizalmatlan a technológiával szemben és harmaduk (38 százalék) inkább aggódó.
  • A kínaiak eufórikusan, a dél-koreaiak az átlagosnál pozitívabban vélekednek a technológiáról. Európában a spanyolok és az olaszok állnak a mezőny élén, németek és a franciák inkább zárkózottak, csakúgy, mint az egyesült államokbeli, japán és brit megkérdezettek.

Forrás: Az autonóm vezetés ritmusa – The Pulse of Autonomous Driving

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •