drinkiq ittas vezetes ivas volan mogott pixabay_pexels (002).jpg
Idehaza még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé; fotó: Pixabay/Pexels

Új irányú megközelítéssel veszik fel a harcot nyolc Veszprém megyei városban az ittas vezetés ellen: 31 élelmiszerboltban helyeztek ki figyelemfelkeltő padlómatricát. A Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság és az Aegon Magyarország közös kampányának célja eltántorítani a sofőröket attól, hogy alkoholfogyasztás után volán mögé üljenek.

Az Európai Unióban 2016-ban a közúti halálozások mintegy negyede volt az ittasságra visszavezethető.

Csökkenő tendencia, de még van mit tenni

A múlt év első háromnegyedében mintegy 2,5%-kal kevesebb esetben volt az okozó járművezető ittas a baleset bekövetkezésekor, mint 2018 hasonló időszakában. A negyedév alatt országosan 12.267 esetben következett be személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset. Ebből 1041 alkalommal volt az okozó ittas. A motorkerékpáros esetén 7,7%-kal nőtt az alkohollal összefüggésbe hozható balesetek száma az említett periódusban. “Sajnálatosan Magyarországon is még mindig jelentős számban fordul elő, hogy a járművezetők ’felelőtlenül’, ittasan ülnek a volán mögé. A rendőrség elsődlegesen ezen jogsértő cselekmények megelőzésére fekteti a hangsúlyt. Új irányú megközelítéssel vesszük fel a harcot annak érdekében, hogy MINDENKI HAZAÉRJEN!” – hangsúlyozta Csizmadia Zoltán rendőr százados a Veszprém Megyei Balesetmegelőzési Bizottság Titkára. Kiemelte: 2019-ben Veszprém Megyében regisztrált 592 személyi sérüléses balesetből 44 esetben az okozó járművezető alkoholos befolyás alatt állt.

ittas vezetes matrica
Lépésálló padlómatricák az alkoholos italokat tartalmazó polcok előtt

Az ittas vezetés és a mobilozás

A Veszprém megyei városok élelmiszerboltjaiban elhelyezett lépésálló padlómatricák az alkoholos italokat tartalmazó polcok előtt találhatók. A helyválasztás nem véletlen: „Ha csak egyetlen embert sikerül eltántorítani attól, hogy ittasan kezdjen el vezetni, már megérte” – fogalmazott Szombat Tamás, az Aegon Magyarország vezérigzagató-helyettese. A szakember szerint egyáltalán nem mellékes szempont az alkoholos befolyásoltság szintje. Miközben két sörtől vagy egy pohár tömény italtól a véralkohol szint lineárisan nő meg, annak az esélye bizonyítottan a sokszorosára emelkedik, hogy az illető balesetet okoz. Hogy mi is történik pontosan a szervezetben alkohol hatására, arról ebben a cikkben írtunk bővebben. Az ittas vezetést egyébként az Aegon hasonló mértékű kockázati faktornak tartja, mint a mobiltelefon használatot a volán mögött. Mindkettő esetében komoly változásokra van szükség az emberek hozzáállásában, felelősségtudatában, hogy ezek a ma még jelentős veszélytényezők egyre kevesebb tragédiát okozhassanak.

ittas vezetes veszprem
Az EU-ban átlagosan minden negyedik közúti halálozás összekapcsolható az alkohollal

Az ittas vezetés csak egyike azoknak az eseteknek, amikor a rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni. De talán még ennél is nagyobb visszatartó erő lehet az alábbi klip, amelyet az Intim Torna Illegál forgatott az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság felkérésére: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •