ugrik a jogositvany
A jogosítvány elvételére pontosan meghatározott esetekben van lehetőség; fotó: Unsplash/NeONBRAND

Visszatérő kérdés, hogy mely esetekben vehetik el a helyszínen a jogosítványt? Ennek magyar vonatkozásairól ejtünk most szót.

A jogosítvány elvételére pontosan meghatározott esetekben van lehetőség. Ez nem mérlegelési kérdés és nem is attól függ, hogy az intézkedő rendőrt mennyire lehet annak indokolatlanságáról meggyőzni a helyszínen. A 32/2011 (XII.28.) Kormányrendelet több olyan esetet is meghatároz, amikor mérlegelés nélkül a hatóság a helyszínen bevonja a jogosítványt.

Íme, a konkrét esetek!

  • A rendőr köteles a jogosítványt a helyszínen elvenni, ha a sofőr közúti veszélyeztetéssel, halált, vagy maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset okozásával gyanúsítható, illetve ha ittas, vagy bódult állapotban vezetett. Ezek mind büntetőjogi tényállások.
  • Szintén a helyszínen kerül elvételre a jogosítvány, ha a sofőr járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll, vagy a vezetési jogosultságát jogerősen szünetelteti például a fentiek, azaz ittas vezetés miatt.
  • Búcsút mondhat a járművezető a jogosítványának, ha az esetében gyanú van arra, hogy a jogosítványa hamis, vagy meghamisították, vagy más módon visszaéltek vele. Ez utóbbira úgy derülhet fény, hogy az intézkedő rendőr az adatbázisban ellenőrzi a sofőr személyes és jogosítványának adatait is. Amennyiben így kiderül, hogy a jogosítványt például körözik, akkor egyenes következménye annak bevonása.
vezetes ferfi
Levillog a rendőr? Ha nincs vaj a füled mögött, nem kell aggódnod a jogsi miatt; fotó: Unsplash/Martin Wyall

Bármelyik eset valósul meg, a jogosítvány helyszíni elvételről átvételi elismervényt kell kapni, melynek tartalmaznia kell az elvétel indokát, jogalapját.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2