Végre itt a nyár, és vele együtt megérkezett a várva várt újburgonya is. A zsenge, héjastól fogyasztható krumpli elkészíthető párolva, főzve, serpenyőben pirítva, és sütőben sütve egészben vagy hasselback burgonyaként, azaz sűrűn bevagdosva. Lehet belőle leves, főétel, köret és tepsis fogás, egyedül a krumplipürével és a krumplis tésztákkal (például gombóccal, nudlival, gnocchival, langallóval) nem érdemes kísérletezni a nagy nedvességtartalma miatt. Bárhogy is fogyasztjuk, ízesítsük bátran! Mutatunk 10 szuper ízkombinációt, amelyeket akár a grillen is elkészíthetünk, ha már úgyis itt a grillszezon.
Újkrumpli receptek a hét minden napjára
1. Kaporral és görög joghurttal
A friss, finomra aprított kapor a nyár íze. Nemcsak a kovászos uborka elképzelhetetlen nélküle, hanem az újkrumpliból készült burgonyasaláta is. A tejfölt pedig nyugodtan lecserélhetjük a könnyebb görög joghurtra.
2. Citrommal és frissen őrölt borssal
Egyszerű, de nagyszerű kombináció, amely pirítva készült újburgonyával a legjobb. A pirítás végén facsarjunk a krumplira citromlevet, majd tekerjünk rá borsot. Üdítő ízvilágú, de egyben karakteres páros.
A következő oldalon további újkrumpli receptek várnak.
3. Fetával vagy más sósabb sajttal és olajbogyóval
Morzsoljunk fetát az újkrumplira, majd keverjük össze olajbogyókkal és pici olívaolajjal. Önmagában vagy csirke- és pulykasült mellé is remek választás, egy falat Görögország!
4. Tárkonnyal és petrezselyemmel
A tárkony a ragulevesek sztárja. De miért ne cserélhetnénk a krumplikörethez szánt, jól megszokott petrezselyem felét tárkonyra?
5. Bazsalikommal, mozzarellával és koktélparadicsommal
Ha már szó esett Görögországról, ne hagyjuk ki a másik mediterrán kedvencet, Olaszországot se! A népszerű caprese saláta ízei könnyen belecsempészhetők a krumpliköretbe, csak adjunk a főtt vagy pirított burgonyához felezett koktélparadicsomokat, mini mozzarella gömböket és sok-sok friss bazsalikomot. Locsoljuk meg jóféle olívaolajjal, és el is készültünk.
6. Baconnel és vajjal
Akár serpenyős burgonyát készítünk, akár tepsis hasselback krumplit, a vaj csodás ízt ad a sülő zöldségnek. Ha a hasselbackra esik a választásunk, a sűrűn beirdalt krumplit sütés közben többször kenjük át vajjal, a sütés második felében pedig tegyünk a résekbe vékonyra szelt bacont.
A következő oldalon további újkrumpli receptek várnak.
7. Aszalt paradicsommal és rozmaringgal
Még egy mediterrán finomság, elvégre nyár van. Az aprított rozmaringleveleket és a felcsíkozott aszalt paradicsomot külön-külön is hozzáadhatjuk a krumplihoz, de ha veszünk vagy készítünk egy üveg vörös pesztót, úgy is szuper lesz.
8. Zsályával és almával
Különleges és különlegesen finom is! Az almát pároljuk meg a zsályával, majd keverjük össze az elkészült burgonyával. Sertés- és marhahús mellé ajánljuk.
9. Parmezánnal és fokhagymával
A fokhagymával együtt lepirított burgonyának adhatunk egy kis plusz csavart, ha a sütés végén reszelünk hozzá egy jó adag parmezánt.
10. Snidlinggel és lila hagymával
Zárjuk a sort egy klasszikussal! A lila hagyma a snidlinggel párosítva nagyon jól passzol a hagyományos, ecetes dresszinggel összekevert krumplisalátához.
Forrás: Ízes Élet