Kezdőlap Style&Trend Gasztro Újra itt az újkrumpli! Mutatunk hozzá 10 finom ízkombinációt

Újra itt az újkrumpli! Mutatunk hozzá 10 finom ízkombinációt

(Fotó: Freepik)

Végre itt a nyár, és vele együtt megérkezett a várva várt újburgonya is. A zsenge, héjastól fogyasztható krumpli elkészíthető párolva, főzve, serpenyőben pirítva, és sütőben sütve egészben vagy hasselback burgonyaként, azaz sűrűn bevagdosva. Lehet belőle leves, főétel, köret és tepsis fogás, egyedül a krumplipürével és a krumplis tésztákkal (például gombóccal, nudlival, gnocchival, langallóval) nem érdemes kísérletezni a nagy nedvességtartalma miatt. Bárhogy is fogyasztjuk, ízesítsük bátran! Mutatunk 10 szuper ízkombinációt, amelyeket akár a grillen is elkészíthetünk, ha már úgyis itt a grillszezon.

Újkrumpli receptek a hét minden napjára

(Fotó: Freepik)

1. Kaporral és görög joghurttal

A friss, finomra aprított kapor a nyár íze. Nemcsak a kovászos uborka elképzelhetetlen nélküle, hanem az újkrumpliból készült burgonyasaláta is. A tejfölt pedig nyugodtan lecserélhetjük a könnyebb görög joghurtra.

2. Citrommal és frissen őrölt borssal

Egyszerű, de nagyszerű kombináció, amely pirítva készült újburgonyával a legjobb. A pirítás végén facsarjunk a krumplira citromlevet, majd tekerjünk rá borsot. Üdítő ízvilágú, de egyben karakteres páros.

A következő oldalon további újkrumpli receptek várnak.

3. Fetával vagy más sósabb sajttal és olajbogyóval

Morzsoljunk fetát az újkrumplira, majd keverjük össze olajbogyókkal és pici olívaolajjal. Önmagában vagy csirke- és pulykasült mellé is remek választás, egy falat Görögország!

4. Tárkonnyal és petrezselyemmel

A tárkony a ragulevesek sztárja. De miért ne cserélhetnénk a krumplikörethez szánt, jól megszokott petrezselyem felét tárkonyra?

(Fotó: Freepik)

5. Bazsalikommal, mozzarellával és koktélparadicsommal

Ha már szó esett Görögországról, ne hagyjuk ki a másik mediterrán kedvencet, Olaszországot se! A népszerű caprese saláta ízei könnyen belecsempészhetők a krumpliköretbe, csak adjunk a főtt vagy pirított burgonyához felezett koktélparadicsomokat, mini mozzarella gömböket és sok-sok friss bazsalikomot. Locsoljuk meg jóféle olívaolajjal, és el is készültünk.

6. Baconnel és vajjal

Akár serpenyős burgonyát készítünk, akár tepsis hasselback krumplit, a vaj csodás ízt ad a sülő zöldségnek. Ha a hasselbackra esik a választásunk, a sűrűn beirdalt krumplit sütés közben többször kenjük át vajjal, a sütés második felében pedig tegyünk a résekbe vékonyra szelt bacont.

A következő oldalon további újkrumpli receptek várnak.

7. Aszalt paradicsommal és rozmaringgal

Még egy mediterrán finomság, elvégre nyár van. Az aprított rozmaringleveleket és a felcsíkozott aszalt paradicsomot külön-külön is hozzáadhatjuk a krumplihoz, de ha veszünk vagy készítünk egy üveg vörös pesztót, úgy is szuper lesz.

(Fotó: Freepik)

8. Zsályával és almával

Különleges és különlegesen finom is! Az almát pároljuk meg a zsályával, majd keverjük össze az elkészült burgonyával. Sertés- és marhahús mellé ajánljuk.

9. Parmezánnal és fokhagymával

A fokhagymával együtt lepirított burgonyának adhatunk egy kis plusz csavart, ha a sütés végén reszelünk hozzá egy jó adag parmezánt.

10. Snidlinggel és lila hagymával

Zárjuk a sort egy klasszikussal! A lila hagyma a snidlinggel párosítva nagyon jól passzol a hagyományos, ecetes dresszinggel összekevert krumplisalátához.

Forrás: Ízes Élet