A hozzád legközelebb álló állagot válaszd

Naptej
A gyerekek védelme kiemelt figyelmet érdemel (fotó: pexels/kindelmedia)

Érdemes azt a megoldást választanod, amelyik tényleg a leginkább megfelelő számodra. Naptejből már kaphatunk lotion-t, krémet, habot vagy akár permetet is. A krémet főként a szárazabb bőrű strandolóknak ajánlják, hiszen jobban felszívja a bőr. Amennyiben nem szereted a zsíros megoldásokat, akkor válaszd inkább a naptejet, a permetet és a habot. Azt azonban érdemes észben tartanod, hogy a kisgyermekekre kizárólag a nekik engedélyezett verziókat használhatod. Ezek általában színezék-, és illatanyagmentesek.

Legyen vízálló vagy sem?

Attól még, hogy vízálló naptejet választasz, időnként ugyanúgy újra kell magadon kenni. Amennyiben az általad választott fényvédőn ezt a feliratot olvasod, jó ha tudod, mit is jelent. A vízálló naptej ugyanis 40 percen át képes fenntartani a védelmet, ha a vízben pancsolsz. Vagyis, ha nagyjából egy órát fürdőzöl, a védettség bizony veled együtt elúszik. Érdemes tehát a szárazföldre kiérve azonnal pótolni a naptej rajtad lévő mennyiségét. Erőteljes izzadás esetén ugyanilyen fontos a naptej pótlása, hiszen ebben az esetben is úgymond lefolyik rólad a védelem.

naptej
Ahogy kiértél a vízből érdemes újból bekenni magad (fotó: pexels/mikhail_nilov)

UV-A vagy UV-B?

A faktorszám mellett ugyanilyen gyakori megjelölés az UV-A vagy az UV-B védelem. De mi a különbség a kettő között? Az előbbi felirat azt jelenti, hogy az káros sugarak a bőr idő előtti elöregedését okozzák. Az utóbbi esetben pedig az UV-B sugarak a bőrünk leégését idézik elő. Ha azonban a testünk felülete mind a két sugárzásnak ki van téve, akkor bizony akár daganatos betegség is kialakulhat. Érdemes tehát olyan naptejet választanod, amelyik mind a két ultraibolya sugarak ellen védenek.

További kisokosaink is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2