Naptej
(fotó: pexels.com)

Nincs is jobb, mint egy kellemes strandolás a kánikulában. De biztos, hogy felkészültél az egész napos pancsolásra? Nem csupán a törölköző és a megfelelő mennyiségű víz a fontos. Ugyanilyen körültekintőnek kell lenned, ha naptejet választasz. De vajon honnan tudod, melyik a neked leginkább alkalmas? Mielőtt kifeküdnél a strandra, olvasd el figyelmesen naptej kisokosunkat!

Válaszd a megfelelő faktor számot

A boltok polcait végigmérve biztosan te is elsőként a faktor számát figyeled a naptej dobozán. De tudod egyáltalán mit is jelent ez a kifejezés? Az angolul Sun Protection Factor-nak nevezett jelölés azt mutatja meg, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz a napon anélkül, hogy rák vörösre égnél. Ez a szám 15 és 50 között mozog és a dobozon az SPF feliratnál találod meg. Ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni még a fotostabilitást is, amely a termék minél lassabb lebomlására utal. Érdemes ezt is szem előtt tartanod a választásnál, hiszen ezzel még hatékonyabb védelmet érhetsz el.

naptej biztonságos napozás
Fotó: 272447/Pixabay

Légy tisztában saját bőrtípusoddal

A jelenlegi szempontok alapján összesen hat féle bőrtípust különböztetünk meg. A legmagasabb faktorszámú krémekre azoknak van szükségük, akik az egyes vagy a kettes bőrtípusúak közé tartoznak. Az előbbi csoportba tartoznak a kifejezetten világosbőrű, leginkább vörös vagy szőke hajú, erősen szeplős emberek tartoznak. Őket követik kettes számmal a szintén világos bőrűek, világos hajjal és kék, zöld vagy szürke szemmel. A szeplősödési hajlam rájuk is nagymértékben jellemző. A két csoport szereplői sajnos nagy valószínűséggel azonnal leégnek a napon, így nekik egyértelműen a legmagasabb faktorszámú naptej a legmegfelelőbb.

A további tudnivalók a következő oldalon folytatódnak!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2