tiktok alkalmazás
Elképzelhető, hogy a legnépszerűbb videómegosztó alkalmazás lopja az adatainkat? (Fotó: Pixabay)

A kínai fejlesztésű TikTok alkalmazás népszerűsége egyelőre töretlen a legfiatalabb generáció körében, simán megveri mind a Facebookot, mind más hasonló közösségi oldalakat. Miközben valósággal világuralomra tör a kínai app eközben számos ország kormányai aggódnak az esetleges adatlopások miatt. 

100 milliárd dolláros cég 4 év alatt

Az alkalmazás mögött álló ByteDance a világ legértékesebb nem tőzsdei cégévé vált. Egy nemrég született becslés szerint akár 100 milliárd dolláros óriássá nőtte ki a vállalat magát az aranytojást tojó tyúk, a TikTok segítségével.

Mostanában viszont egyre inkább tűnnek fel a kínai videómegosztó felhasználói egén a fekete felhők, ugyanis egyre több kormány kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy az alkalmazás potenciálisan adatokat gyűjt Kínának a felhasználókról.

Mitől lett ilyen népszerű egy sima videómegosztó?

A TikTok alapötlete látszólag hihetetlenül egyszerű, hiszen a főoldalt megnyitva maximum egy perces videók végtelen sorát látjuk, melyeket, ha nem tetszenek, egy felfele húzással lehet eltüntetni. Az alkalmazás algoritmusa pedig megjegyzi preferenciáinkat, és a jövőben így alakítja majd a feedet.

@pedrosantalla5

♬ Oh Nanana – Remix – dj 6rb & Bonde R300

A TikTok fő erőssége pont ez az algoritmus, illetve az, hogy bár más közösségi oldalakhoz hasonlóan itt is lehet követni hírességeket és barátokat. A TikTok sikere azonban a különféle kihívásokban (edzéstervek, táncok, stb.) rejlik, amelyből szintén mindenki elkészítheti saját változatát. Ezekkel az online kihívásokkal vetélytársánál jobban motiválja a felhasználóit arra, hogy lépjenek kapcsolatba egymással. A TikTok egyébként a koronavírus idején is óriási forgalmat bonyolított, hiszen a korlátozásoknak köszönhetően minden eddiginél több új felhasználó csatlakozott.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2